Visento Apartments przeciera wschodni szlak

Visento Apartments, białostocka firma prowadząca wynajem mieszkań w systemie hotelowym (na doby) przygotowuje się do emisji akcji. Jako pierwsza w województwie podlaskim chce to zrobić wykorzystując crowdfunding udziałowy. Jej papiery wartościowe będzie można kupić i sprzedać przez Internet na platformie pośredniczącej w tzw. finansowaniu społecznościowym.

W Polsce to ciągle raczkująca forma pozyskiwania kapitału, choć np. w Wielkiej Brytanii święci już duże sukcesy. Polega na tym, że wiele osób inwestuje (kupując akcje lub obligacje), w przedstawiony w sieci projekt biznesowy, tym samym finansując go. Są to często zakupy za niewielkie kwoty, rzędu kilkuset złotych. Jednak jeśli kupujących jest wielu, sumują się do sporego kapitału.

Crowdfunding sprawdza się w przypadku nowych, odważnych przedsięwzięć, na które trudno byłoby pozyskać kredyt lub dotacje. Jest jednocześnie sposobem na budowanie wspierającej społeczności wokół projektu. Od lipca tego roku, na mocy unijnego rozporządzenia limit akcji, które można wypuścić w ramach emisji pozagiełdowej wzrasta z 100 tys. euro do 1 mln euro.

Marka Visento zamierza wykorzystać ten korzystny trend, by rozwinąć swój biznesowy koncept apartamentowy. Planuje wkrótce przekształcić się w spółkę akcyjną, a potem wyemitować swoje akcje w ramach crowdfundingu udziałowego. Wartość firmy wyceniana jest obecnie na ponad 4 mln zł. Akcje będzie można kupić na jednej z platform, która komunikuje inwestorów z firmami, szukającymi finansowego wsparcia dla swoich pomysłów,  np. beesfund.com.

-  Zakupione za pośrednictwem platformy akcje Visento można zachować długoterminowo, w oczekiwaniu, że ich wartość się zwielokrotni. Na koncie w banku, kwota urosłaby przez rok o około 2 proc., a w przypadku trafionej inwestycji w akcje może to być nawet 200 procent zysku. Akcjami można też handlować, wystawiając je na forum na sprzedaż za wyższą cenę - wyjaśnia mechanizmy  finansowania społecznościowego Łukasz Bazarewicz, prezes zarządu Visento Apartments. - Wartości akcji nie są regulowane odgórnie. Podobnie jak na giełdzie, ceny zależą od kupujących i sprzedających. Cenę emisyjną wyznacza popyt i podaż. Decydując się na crowdfunding udziałowy przecieramy szlak firmom z naszego regionu.

Uzyskany przez spółkę kapitał będzie inwestowany w aktywa trwałe, w budowę majątku czyli nieruchomości. Firma funkcjonuje na rynku od 2015 roku. Oferuje pod wynajem w systemie hotelowym 25 mieszkań w Białymstoku, z czego połowa z nich jest jej własnością. Pozostałe lokale należą do prywatnych właścicieli, którymi zarządza Visento. Do połowy 2018 roku spółka zamierza poszerzyć swój zasób o kolejnych 20 apartamentów. Pomysł sprawdził się w stolicy Podlasia, dlatego firma planuje ekspansję w kraju. Marka właśnie zadebiutowała na stołecznym rynku oferując już pierwsze apartamenty do wynajęcia. Ponadto trwają zaawansowane rozmowy z partnerami w Gdańsku, Krakowie i Lublinie. Twórcom Visento zależy też, by powiększać majątek firmy przez zakup nowych lokali, a także budowę nieruchomości specjalnie pod ten cel.

Crowdfundingowy pomysł Visento polega na stworzeniu ogólnopolskiej sieci apartamentów. Ich klientami mają być przede wszystkim przedsiębiorcy, dla których ważne jest to, że w różnych miasta będzie ten sam system rozliczeniowy, a także podobny wysoki standard mieszkań. Korzystający będzie wiedział, że nie musi brać ręcznika, kawy itd. bo to wszystko ma zagwarantowane. Firma wprowadza właśnie usługę konsjerża Visento, który będzie odsługiwał gości w apartamentach.

- Dzięki przekształceniu w spółkę akcyjną zyskamy rozproszoną grupę akcjonariuszy i zbudujemy społeczność, która będzie z nami współpracować i korzystać z naszych usług - mówi Łukasz Bazarewicz z Visento. - Po drugie, będziemy bardziej transparentni dla akcjonariuszy, którzy zainwestują w nasz biznes. Jest to forma pierwszego zaprezentowania  firmy na ogólnopolskim forum. Już teraz zapraszamy partnerów do wspólnego pociągu. Stacja docelowa to oczywiście parkiet, giełda.

visento3.JPG

visento2.JPG

visento1.JPG

visento4.JPG

Visento szykuje się do emisji akcji. MEDIA.doc

NYCharm – nowa kolekcja Maral Trendy jest już dostępna

Rytmiczny puls miasta, bijący nieustannie przez całą dobę. Wyznaczający trendy. Nadający ton. Rytm Nowego Yorku - metropolii, w której "niemożliwe" nie istnieje. Puls, który nigdy nie zanika. Czasem gwałtownie i dynamicznie przyspiesza, by na moment zwolnić, chwytając ulotne chwile zasłużonego relaksu. To miasto, które nigdy nie zasypia i zawsze wyzwala emocje. Pozostawia przy tym swobodę wyboru: można je pokochać lub znienawidzić, ale nie można pozostać obojętnym.
Buty trekkingowe – co trzeba o nich wiedzieć?

Wybór odpowiednich butów to nie jest łatwa sprawa. Na rynku jest wiele modeli, co sprawia, że trudno jest podjąć odpowiednią decyzję, tym bardziej, że buty trekkingowe nie są tanie, ale odpowiednio dobrane posłużą wiele lat.
Laserowy paintball w zamian za makulaturę

Białostocki klub Lastag, który oferuje nietuzinkową rozrywkę jaką jest  laserowy paintball, z początkiem października rozpoczął akcję zbiórki makulatury skierowaną do białostockich szkół. Dochód  ze sprzedaży surowca wtórnego zostanie przeznaczony na wsparcie Podlaskiego Hospicjum Dziecięcego, które właśnie rozpoczęło swoją działalność.
Bestie pokażą pazury? W sobotę mecz z KS Warszawianka

Po drugiej kolejce Bestios Białystok zajmują trzecie miejsce w tabeli II ligi piłki ręcznej mężczyzn, udowadniając, że będą się liczyć w tegorocznych rozgrywkach. Przed drużyną trudny mecz z KS Warszawianka. Bestie rozegrają go w sobotę w Białymstoku. Potrzebują 8 zawodnika – kibiców.