Dofinansowanie modernizacji gospodarstw rolnych. Trwa nabór wniosków

Choć Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od 19 lutego prowadzi nabór wniosków na dofinansowanie modernizacji gospodarstw rolnych w obszarze „D”, to do tej pory niewielu rolników zadeklarowało chęć pozyskania środków. Do 9 marca do agencji wpłynęło 2466 wniosków. Z jej danych wynika jednoznacznie, że pozostało jeszcze 13 700 potencjalnych beneficjentów, którzy łącznie mogliby pozyskać dotację w wysokości  2,229 mld zł.

Rolnik, starający się o dofinansowanie musi uzyskać odpowiednią liczbę  punktów, które wyliczane są przy pomocy specjalnego algorytmu.

To ostatnia szansa na złożenie odpowiednich dokumentów. Ostateczny termin mija 20 marca. Rolnik, który zostanie zakwalifikowany do udziału w programie ma szansę otrzymać nawet 500 tysięcy złotych na zakup nowych maszyn lub ciągników. W związku z tym, że do tej pory zainteresowanie nie było duże, gospodarze mają szanse na pozytywne rozpatrzenie ich wniosków. Środki mają być przeznaczone na racjonalizację technologii produkcji, unowocześnienie gospodarstw, zmianę ich profilu, zwiększenie i poprawę jakości produkcji.

Dofinansowanie mogą otrzymać rolnicy, posiadający gospodarstwa, których wartość wyceniana jest od 10 tys. euro do 200 tys. euro. Jeżeli jeden wniosek składa kilku właścicieli, to łączna wielkość ekonomiczna gospodarstw musi wynieść co najmniej 15 tys. euro. Natomiast w roku, w którym zostanie złożony wniosek, gospodarstwo każdego z rolników wspólnie wnioskujących o dofinansowanie, musi osiągnąć wielkość ekonomiczną przynajmniej 10 tys. euro.
Rolnik, starający się o dofinansowanie musi uzyskać odpowiednią liczbę punktów, które wyliczane są przy pomocy specjalnego algorytmu.

- Polecamy rolnikom maszyny produkcji Metal-Fach oraz ciągniki Farmtrac, ponieważ podlegają one punktacji na dofinansowanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich –  mówi Paula Kucharewicz, właścicielka sklepu TwojaZagroda.pl — Nasz sklep jest oficjalnym dealerem obu producentów. Zachęcam do skorzystania z naszej oferty. Nasi specjaliści na pewno przedstawią najlepsze możliwości i rozwiązania, a także pomogą dopasować maszyny do konkretnych gospodarstw.  Oferujemy również zainteresowanym prezentację ciągników i fabryki Metal-Fach oraz darmową jazdę testową wybranymi modelami ciągników Farmtrac.

Maksymalna kwota dofinansowania przypadająca na jedno gospodarstwo może sięgać nawet 500 tys. zł. W przypadku inwestycji niezwiązanych bezpośrednio z budową, modernizacją budynków inwentarskich, w tym ich wyposażeniem, budową lub modernizacją magazynów paszowych w gospodarstwach, w których jest prowadzona produkcja zwierzęca, maksymalna wysokość pomocy wynosi 200 tys. zł.Wsparcie przyznawane jest w postaci dofinansowania poniesionych kosztów na realizację danej inwestycji. Poziom dofinansowania wynosi standardowo 50% poniesionych kosztów kwalifikowalnych, a 60% wtedy, gdy o pomoc ubiega się młody rolnik lub gdy wniosek o wsparcie składa wspólnie kilku rolników.

- Ta forma wsparcia, jaką oferuje ARiMR, to duża szansa dla małych i średnich gospodarstw na szybki i efektywny rozwój. Gorąco namawiamy rolników, by w terminie złożyli stosowne dokumenty. Czasu zostało niewiele, dlatego swoją pomoc oferują pracownicy naszego sklepu – mówi Paula Kucharewicz.

Więcej informacji można uzyskać w sklepie stacjonarnym TwojaZagroda.pl przy ulicy Kresowej 62 w Sokółce lub kontaktując się telefonicznie – korzystając z całodobowego numeru telefonu 533 111 477 pod którym ekspertem sklepu odpowie na wszystkie pytania.

DofinasowanieARiMR.pdf

DofinasowanieARiMR.txt

DofinasowanieARiMR.doc

IMG_6789_90_91(1).jpg

IMG_6735_6_7.jpg

Awaria na polu? Części zamienne dostarczą pracownicy sklepu TwojaZagroda.pl

Nie ma nic gorszego niż awaria ciągnika czy maszyny rolniczej podczas intensywnych prac w gospodarstwie. Rolnicy z okolic Sokółki mogą być spokojni, ponieważ w najbardziej kryzysowych sytuacjach z pomocą pośpieszą pracownicy sklepu TwojaZagroda.pl, który oferuje dowóz części zamiennych w miejsce wskazane przez klienta.
Traktor, ciągnik a może cała ferma?

Wielkanoc za pasem, a świąteczny zajączek musi zaopatrzyć się w upominki dla najmłodszych. Może zamiast tradycyjnego i niezdrowego kosza słodyczy w tym roku zrobi on  zakupy w sklepie TwojaZagroda.pl? Tam wybór mini maszyn rolniczych, które zadowolą niejednego chłopca jest ogromny. W asortymencie są również atrakcyjne puzzle i zestawy do budowania farm, które na pewno spodobają się dziewczynkom.
Pomóż spełnić marzenie Huberta. Trwa zbiórka na portalu Pomagam.pl

50 tysięcy złotych – tylko tyle i aż tyle potrzeba, aby pomóc niezwykłej rodzinie, w której wychowuje się 11-letni Hubert, podopieczny Białostockiego Hospicjum dla Dzieci. By mógł chorować w lepszych warunkach musi mieć swój własny, nawet niewielki pokój. W tym momencie jego rodzice i dwaj bracia mieszkają w niespełna 40-metrowym, dwupokojowym mieszkaniu i nie mają pieniędzy, by móc zamienić je na większe. Fundacja „Pomóż Im” uruchomiła zbiórkę na portalu Pomagam.pl i do tej pory udało się zebrać ponad 5600 zł.
Krynka kolejny raz aktywnie włącza się w Święto Studentów

Juwenalia, czyli najważniejsze święto wszystkich studentów, zbliżają się wielkimi krokami. 23 maja podczas tradycyjnej parady żaków, młodzi ludzie przejmą klucze do miasta i będą nim rządzić przez trzy kolejne dni! Jak zapewniają organizatorzy nie zabraknie dobrej muzyki, a motywem przewodnim tegorocznej imprezy jest Dziki Wschód. Doroczne Juwenalia tradycyjnie już wesprze Krynka – podlaski producent wód i napojów.

Chwała lodom dobrej roboty!

Wbrew wrogiej imperialistycznej propagandzie, kolektyw lodziarzy, podczas tegorocznych targów Expo Sweet, jednomyślnie powiedział TAK wielkiemu powrotowi Lodów PRL. Gdyż to jedna z lepszych rzeczy, która kojarzy nam się z tymi słusznie minionymi czasami.