Mam klientów, którzy stołują się u mnie codziennie

Wywiad z franczyzobiorcą z Poznania

Mam klientów, którzy stołują się u mnie codziennie

Pan Leszek Wojtyla otworzył punkt sieci Makarun Spaghetti and Salad w poznańskiej galerii Malta 2 marca. Rozmawiamy z nim o tym, jak początkujący w branży gastronomicznej przedsiębiorca przetrwał pierwszy weekend po wprowadzeniu zakazu handlu w niedzielę i jak widzi swoje perspektywy w biznesie.

Otworzył Pan punkt w poznańskiej galerii Malta na początku marca, a tu zaraz pierwsza niehandlowa niedziela po 89? Jak poszło?

Leszek Wojtyla, właściciel lokalu Makarun Spaghetti and Salad: To rzeczywiście był sprawdzian. Ludzie wpadają do nas przy okazji robienia zakupów,  raczej więc spodziewaliśmy się pustek, a poszło nie gorzej niż w poprzednią niedzielę! Pewnie dlatego, że wokół galerii jest dużo terenów zielonych, dopisała pogoda. Ludzie zaglądali do nas po spacerach, albo po kinie. Był nieopodal sportowy event, dzięki któremu też mieliśmy kilku klientów. Utarg był na podobnym poziomie jak w inne dni. Jak na początek całkiem niezły.

Podpytuje Pan klientów jak smakowało? Ma Pan od nich jakieś informacje zwrotne?
Jasne, przeważnie mówią, że smakowało, ale ja zwracam raczej uwagę na to, czy wracają. I po tych pierwszych tygodniach mogę powiedzieć, że mam już stałych klientów, którzy stołują się w moim Makarunie niemal od pierwszego dnia. Wielu z nich to pracownicy galerii. Otrzymali 20-procentowy rabat  na nasze dania i z tego korzystają. Ale gdyby im nie smakowało, to pewnie poszliby gdzie indziej. Tym bardziej, że do naszego lokalu trzeba chcieć dotrzeć, leży trochę na uboczu.

To nie jest dobre miejsce?
Jest warte swojej ceny. Znajduje się na w  tzw. food courcie na II piętrze, gdzie są same usługi multikino, escape room, ale jest odsunięty od głównego wejścia. Szukaliśmy odpowiedniego miejsca, rozglądaliśmy się głównie po galeriach i po analizach i dokładnych wyliczeniach fachowców z Makaruna uzgodniliśmy, że to miejsce jest perspektywiczne. Umowę z Makarunem podpisałem w listopadzie, z galerią na lokal w grudniu i od nowego roku ruszyliśmy z robotami. Oczywiście strasznie się denerwowałem, jak coś się przesuwało, nie wychodziło od razu. Przyjechał na przykład uszkodzony sprzęt. Na szczęście ludzie z Makaruna zajęli się reklamacją. Cały czas byłem na linii z opiekunem punktu. W zasadzie najwięcej roboty było w ostatnich tygodniach przed otwarciem i byłem już zmęczony. Ale na inauguracyjną imprezę przyszło naprawdę dużo ludzi. Wydaliśmy około 200 paragonów, a na wielu było więcej niż jedno danie. A to przywraca siły. Z liczby klientów ogólnie jestem zadowolony. Największy ruch mamy między godz. 12 a 14, w porze lunchu.

Dlaczego zainwestował Pan w Makaruna? Ma Pan doświadczenie w gastronomii?
Żadnego. Żona jest na urlopie macierzyńskim i chcieliśmy zainwestować w jakieś usługi, tak by mogła swobodniej dysponować swoim czasem niż na etacie. Bardzo poważnie rozpatrywaliśmy na przykład otwarcie salonu depilacji J Dzwoniłem do różnych franczyzodawców, odezwałem się też do Makaruna i to była zaskakująco konkretna rozmowa. Potem współpraca szybko się rozkręciła, a kiedy znaleźliśmy lokal wiedziałem, że finał będzie szczęśliwy.

Dziękuję za rozmowę.

Makarun_Malta.MEDIA.doc

z prawej Leszek Wojtyla, z lewej jego żona Ewa Wojtyla.jpg

Makarun w handlowym sercu Łomży?

To możliwe już niebawem. Jest tylko jeden warunek – potrzebna jest kreatywna osoba, gotowa do nawiązania współpracy franczyzowej z największą w Polsce siecią spaghetterii typu „take away”.
Król pomidor Cirio

Włoskie spaghetti to makaron, ser i pomidory. Ale żeby z kilku prostych składników wyczarować wyśmienite danie, wszystkie elementy muszą być znakomitej jakości. W lipcu na pierwszy plan wybijają się pomidory. W skąpanej słońcem Italii numerem jeden są pomidory Cirio. W Polsce używa ich do swoich sosów m.in. Makarun Spaghetti and Salad – największa w kraju sieć spaghetterii typu „take away”  i ogłasza lipiec miesiącem pomidora. Aby go odpowiednio uczcić proponuje konkurs, w którym można wygrać wycieczkę – nie inaczej - do Włoch.
Nie wszystko złoto, co się świeci, czyli po czym poznać, że franczyza jest opłacalna

Kilka rad Przemysława Tymczyszyna, współtwórcy marki Makarun Spaghetti and Salad, dla tych, którzy chcieliby uruchomić własny biznes, a się boją, na temat tego od czego zacząć w przypadku franczyzy.
Sześć nagród na szóste urodziny Makaruna

28 maja Makarun Spaghetti and Salad obchodzi szóste urodziny. W przypadku firmy, upływ lat powinien przekładać się na jej rozwój. Patrząc na makarunowe saldo można otwierać szampana. Sieć chce to uczcić razem z klientami, oferując im superatrakcje i promocje.

„Fast” - szybko, dobrze i ze smakiem

Fast foody kojarzą się w Polsce niezbyt dobrze. Najczęściej ze śmieciowym jedzeniem z budki przy dworcu. A przecież „fast” nie znaczy byle jak tylko szybko. To prosta kuchnia serwowana w klika minut. Równie dobrze może to więc być sałatka, krewetki czy pierwszorzędne spaghetti. Ważne z czego i jak danie jest zrobione.