Święto ludzi czytających

VII Międzynarodowe Targi Książki w Białymstoku

Święto ludzi czytających

Mało który celebryta przyciąga do Opery i Filharmonii Podlaskiej takie tłumy jak Międzynarodowe Targi Książki, organizowane przez Fundację „Sąsiedzi”. Tegoroczna, siódma już edycja imprezy trwać będzie od 20 do 22 kwietnia.

Targi na pewno nie stracą pozycji lidera w Polsce północno-wschodniej. W kwietniu zaprezentuje się na nich prawie 90 wystawców (o 10 więcej niż przed rokiem). Oficyny specjalizujące się w bardzo różnej tematyce, przedstawią swoje najpopularniejsze tytuły i nowości wydawnicze. Większość książek będzie można kupić w specjalnej, promocyjnej cenie.

Targom tradycyjnie towarzyszy Festiwal Literacki „Na pograniczu kultur”.
Spotkanie autorskie z Katarzyną Bondą podczas ubiegłorocznej edycji Targów

- Jak zwykle silną reprezentację będzie miała literatura faktu, która jest polskim fenomenem. Pojawią się takie nazwiska jak Hanna Krall czy Martin Pollack  – mówi Andrzej Kalinowski, prezes Fundacji „Sąsiedzi”, pomysłodawca imprezy. – Od początku dbamy też o czytelniczą edukację najmłodszych. Będzie cały blok spotkań z autorami książek dla dzieci. Stawią się wszyscy czołowi bajkopisarze w kraju. Zawsze akcentujemy naszą regionalność, tak odrębną zarówno pod względem przyrodniczym jak i kulturowym. Zaplanowaliśmy więc wieczór z Anną Kamieńską i Mirą Łukszą, tegorocznymi laureatkami nagrody literackiej im. Wiesława Kazaneckiego, przyznawanej przez prezydenta Białegostoku. Zjawią się też sławiący Podlasie: Michał Książek, Ignacy Karpowicz, Andrzej Strumiłło, Krzysztof  Giedroyć, Tomasz Samojlik.

Pierwszy dzień, poświęcony literaturze dla dzieci, rozpocznie o godz. 11 spotkanie z Grzegorzem Kasdepke, którego zna każdy młodszy czytelnik. Podczas tegorocznych targów promowana będzie nowa gra „Tu i tam z bohaterami książek Grzegorza Kasdepki”. Odbędą się też warsztaty dla dzieci. Zapisy prowadzi od 12 kwietnia Centrum Edukacji Nauczycieli.

W sobotę, drugiego dnia targów, władzę nad Operą przejmą dorośli czytelnicy lubujący się w reportażu, kryminale, powieściach sensacyjnych, przygodowych czy podróżniczych. Będą mieli okazję zobaczyć swoich literackich idoli. Tego dnia zaplanowanych zostało aż 15 spotkań autorskich. Warto więc dokładnie przewertować program i zaznaczyć sobie punkty obowiązkowe.

Frekwencja podczas targów w 2017 roku przekroczyła 20 tys. osób. W tym roku atrakcji jest jeszcze więcej, prawdopodobnie więc ubiegłoroczny rekord zostanie pobity.

- Jesteśmy z Białegostoku, dlatego nie mogliśmy odpuścić sobie udziału w takiej imprezie. To prawdziwe święto książki, na którym jesteśmy obecni od pierwszej edycji – mówi jeden z wystawców, Łukasz Kierus, właściciel księgarni TaniaKsiazka.pl. –  Co roku niezwykle miło jest spotkać się z czytającymi ludźmi. To budujące, że jest ich tylu. Zawsze podczas targów sprzedajemy też sporo książek. Jako ciekawostkę zdradzę, że w zeszłym roku naszymi targowymi bestsellerami były pozycje „Był sobie pies”, „Sztuka kochania” oraz TanioKsiążkowe kubki.
targi_2017_źródło Fundacja Sąsiedzi.JPG

TaniaKsiazka.pl_2017.jpg

Tania_Ksiazka.pl_2017.jpg

VII_Targi_Ksiazki_MEDIA.doc

Program Targów_2018.pdf

targi_2017_źródło Fundacja Sąsiedzi.JPG

targi_2017_spotaknie z K.Bondą_zródło Fundacja Sąsiedzi.JPG

Życie jest literaturą. Zebrane biograficznie

Festiwal Literacki Zebrane to święto dobrej i ambitnej książki, na które czekają czytelnicy z Podlasia. Do Białegostoku przyjeżdżają gwiazdy literatury, nie tylko polskiej. W tym roku najliczniej reprezentowani będą autorzy biografii.
Bieganie i czytanie to klucze do życia

Czy to prawda, że biegający więcej czytają? – Jest coś na rzeczy – potwierdza Grzegorz Kuczyński, popularyzator biegania w Białymstoku. Sam, trenując przesłuchał ostatnio 29-godzinny audiobook Andrzeja Sapkowskiego, a przed 8. „TOP AUTO Białystok Biega” chce skończyć kryminał Jo Nesbø.
W Internecie szkolną wyprawkę kupisz taniej

300 złotych szkolnej wyprawki może nie wystarczyć na uczniowskie potrzeby. Rodzice zaczynają liczyć: podręczniki (jeśli kupują), zeszyty, przybory, plecak, buty… i zazwyczaj wychodzi im dużo więcej. Najtańsze rzeczy można znaleźć w Internecie. Tylko trzeba ich poszukać. Internetowa księgarnia TaniaKsiazka.pl przychodzi z pomocą.  Skompletowała wyprawkę za 85,88 zł. Oferuje też podręczniki z rabatem do  33 proc.
TaniaKsiazka.pl najlepszym e-sklepem w Polsce!

TaniaKsiazka.pl uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu „Koszyk Roku 2018”. Czołowa polska księgarnia internetowa jest, zdaniem ekspertów, najbardziej przyjaznym dla użytkowników e-sklepem w naszym kraju. Zestawienie powstało na podstawie analiz przeprowadzonych przez spółkę fintech Twisto oraz firmę badawczą Edisonda.