Święto ludzi czytających

VII Międzynarodowe Targi Książki w Białymstoku

Święto ludzi czytających

Mało który celebryta przyciąga do Opery i Filharmonii Podlaskiej takie tłumy jak Międzynarodowe Targi Książki, organizowane przez Fundację „Sąsiedzi”. Tegoroczna, siódma już edycja imprezy trwać będzie od 20 do 22 kwietnia.

Targi na pewno nie stracą pozycji lidera w Polsce północno-wschodniej. W kwietniu zaprezentuje się na nich prawie 90 wystawców (o 10 więcej niż przed rokiem). Oficyny specjalizujące się w bardzo różnej tematyce, przedstawią swoje najpopularniejsze tytuły i nowości wydawnicze. Większość książek będzie można kupić w specjalnej, promocyjnej cenie.

Targom tradycyjnie towarzyszy Festiwal Literacki „Na pograniczu kultur”.
Spotkanie autorskie z Katarzyną Bondą podczas ubiegłorocznej edycji Targów

- Jak zwykle silną reprezentację będzie miała literatura faktu, która jest polskim fenomenem. Pojawią się takie nazwiska jak Hanna Krall czy Martin Pollack  – mówi Andrzej Kalinowski, prezes Fundacji „Sąsiedzi”, pomysłodawca imprezy. – Od początku dbamy też o czytelniczą edukację najmłodszych. Będzie cały blok spotkań z autorami książek dla dzieci. Stawią się wszyscy czołowi bajkopisarze w kraju. Zawsze akcentujemy naszą regionalność, tak odrębną zarówno pod względem przyrodniczym jak i kulturowym. Zaplanowaliśmy więc wieczór z Anną Kamieńską i Mirą Łukszą, tegorocznymi laureatkami nagrody literackiej im. Wiesława Kazaneckiego, przyznawanej przez prezydenta Białegostoku. Zjawią się też sławiący Podlasie: Michał Książek, Ignacy Karpowicz, Andrzej Strumiłło, Krzysztof  Giedroyć, Tomasz Samojlik.

Pierwszy dzień, poświęcony literaturze dla dzieci, rozpocznie o godz. 11 spotkanie z Grzegorzem Kasdepke, którego zna każdy młodszy czytelnik. Podczas tegorocznych targów promowana będzie nowa gra „Tu i tam z bohaterami książek Grzegorza Kasdepki”. Odbędą się też warsztaty dla dzieci. Zapisy prowadzi od 12 kwietnia Centrum Edukacji Nauczycieli.

W sobotę, drugiego dnia targów, władzę nad Operą przejmą dorośli czytelnicy lubujący się w reportażu, kryminale, powieściach sensacyjnych, przygodowych czy podróżniczych. Będą mieli okazję zobaczyć swoich literackich idoli. Tego dnia zaplanowanych zostało aż 15 spotkań autorskich. Warto więc dokładnie przewertować program i zaznaczyć sobie punkty obowiązkowe.

Frekwencja podczas targów w 2017 roku przekroczyła 20 tys. osób. W tym roku atrakcji jest jeszcze więcej, prawdopodobnie więc ubiegłoroczny rekord zostanie pobity.

- Jesteśmy z Białegostoku, dlatego nie mogliśmy odpuścić sobie udziału w takiej imprezie. To prawdziwe święto książki, na którym jesteśmy obecni od pierwszej edycji – mówi jeden z wystawców, Łukasz Kierus, właściciel księgarni TaniaKsiazka.pl. –  Co roku niezwykle miło jest spotkać się z czytającymi ludźmi. To budujące, że jest ich tylu. Zawsze podczas targów sprzedajemy też sporo książek. Jako ciekawostkę zdradzę, że w zeszłym roku naszymi targowymi bestsellerami były pozycje „Był sobie pies”, „Sztuka kochania” oraz TanioKsiążkowe kubki.
targi_2017_źródło Fundacja Sąsiedzi.JPG

TaniaKsiazka.pl_2017.jpg

Tania_Ksiazka.pl_2017.jpg

VII_Targi_Ksiazki_MEDIA.doc

Program Targów_2018.pdf

targi_2017_źródło Fundacja Sąsiedzi.JPG

targi_2017_spotaknie z K.Bondą_zródło Fundacja Sąsiedzi.JPG

TaniaKsiazka.pl najlepszym e-sklepem w Polsce!

TaniaKsiazka.pl uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu „Koszyk Roku 2018”. Czołowa polska księgarnia internetowa jest, zdaniem ekspertów, najbardziej przyjaznym dla użytkowników e-sklepem w naszym kraju. Zestawienie powstało na podstawie analiz przeprowadzonych przez spółkę fintech Twisto oraz firmę badawczą Edisonda.
TaniaKsiazka.pl wspiera krwiodawców

„Nie bądź żyła! Oddaj krew” - to hasło ogólnopolskiej akcji zorganizowanej przez internetową księgarnię TaniaKsiazka.pl z okazji Światowego Dnia Krwiodawcy, który obchodzony jest 14 czerwca. Firma, żeby zachęcić dawców, dokłada do tradycyjnej czekolady, jaką nagradzany jest każdy z nich, kupon na książki.
TaniaKsiazka.pl pod nowym adresem

Podlaska firma TaniaKsiazka.pl zmienia siedzibę. Wiąże się to z szybko rosnącą sprzedażą i koniecznością przyspieszenia wysyłki towaru. Spółka zapowiada też, że o 20 proc. zwiększy zatrudnienie.
Ćwierć miliona dla Białostockiego Hospicjum dla Dzieci

1 czerwca minęło dokładnie pięć lat od momentu gdy połączyły się drogi jednej z największych księgarni internetowych w Polsce TaniaKsiazka.pl z jedynym w regionie dziecięcym hospicjum. Przez ten czas konto organizacji zasiliła pokaźna kwota, przekraczająca już 250 tysięcy zł.