„Zadbaj o bezpieczeństwo swoje i bliskich”

Tak brzmi hasło tegorocznej, jubileuszowej – 10. już edycji akcji Motoserce. 21 kwietnia na Rynku Kościuszki w Białymstoku wystartuje impreza organizowana przez białostockich motocyklistów, której motywem przewodnim jest honorowe dawstwo krwi.  W tym roku główny akcent zostanie jednak położony na kwestie pierwszej pomocy przedmedycznej. To cenne przedsięwzięcie od lat wspiera Krynka – podlaska wytwórnia wody źródlanej i napojów.

Doroczna akcja obejmuje swoim zasięgiem zarówno duże miasta, jak i małe miasteczka. To nie tylko widowiskowa ale przede wszystkim szczytna inicjatywa. Głównymi atrakcjami będą pokazy motocyklowe, występy zespołów muzycznych, pokazy ratownictwa medycznego, konkursy z nagrodami, koncerty. Impreza rozpocznie się wielką paradą motocykli, która przejedzie ulicami Białegostoku.

Tegoroczną odsłonę akcji Motoserce zaplanowano na 21 kwietnia. Tradycyjnie już Rynek Kościuszki od wczesnego przedpołudnia wypełni pozytywna energia, a imprezą towarzyszącą będą Okręgowe Eliminacje do 26 Mistrzostw Pierwszej Pomocy Polskiego Czerwonego Krzyża.

- W tym roku chcemy zwrócić szczególną uwagę na problem niemniej ważny jak krwiodawstwo – mianowicie na upowszechnianie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie prawidłowego udzielania pierwszej pomocy. Przez cały dzień na chętnych w każdym wieku czekać będą doświadczeni ratownicy, którzy poprowadzą praktyczne warsztaty z podstaw udzielania pierwszej pomocy – informuje Dariusz Piekarski ze Stowarzyszenia Motoserce.

Jak podkreśla organizator, tego typu umiejętności należy ćwiczyć w zasadzie przy każdej możliwej okazji, aby w kryzysowej sytuacji, kiedy faktycznie przyjdzie nam podjąć się udzielenia pomocy poszkodowanemu, nie stracić głowy.

- Motoserce to inicjatywa dla nas bardzo szczególna. Z roku na rok w wyniku wypadków komunikacyjnych do szpitali trafia więcej osób z bardzo ciężkimi obrażeniami. Wiele razy to właśnie krew ratowała im życie, bez niej nie możliwe byłyby zabiegi i operacje. W tym roku czeka nas szczególna edycja – połączona z propagowaniem nauki udzielania pierwszej pomocy. To również bardzo ważny aspekt naszego bezpieczeństwa  – mówi Mieczysław Surowiec, prezes Krynki.

W tym roku organizatorzy postanowili przeprowadzić zbiórkę krwi w okresie, kiedy jej najbardziej potrzeba – czyli w wakacje. Krew w ramach Motoserca będzie można oddawać w ostatnią sobotę czerwca na terenie Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Białymstoku. Organizatorem dorocznego wydarzenia jest Stowarzyszenie Motoserce Białystok reprezentujące Kongres Polskich Klubów Motocyklowych.

Motoserce2.jpg

Motoserce.Krynka.doc

doc | 1,37 MB

Motoserce.jpg

Motoserce1.jpg

Motoserce3.jpg

Motoserce.Krynka.pdf

Motoserce.Krynka.txt

Fundacja „MultiOcalenie” zaprasza do Krynek

Bieg Wolności oraz spektakl „Zapiski oficera Armii Czerwonej”, nieprzerwanie, od 26 lat grany przez Teatr Dramatyczny w Białymstoku - to tylko nieliczne atrakcje Pikniku Historycznego, na który zaprasza do Krynek Fundacja „MultiOcalenie”.
Enduro Rally 24 startuje w najbliższy weekend

Tylko tu mogą sprawdzić się zarówno amatorzy jazdy na motorach jak i profesjonaliści.  21-23 września odbędzie się rajd Enduro Rally 24. To impreza promująca aktywność sportową i ducha rywalizacji. Miejsce tego wydarzenia – jednego z najciekawszych w kraju - jest nieprzypadkowe. To barwne Mazury. Zawodnicy zmierzą się tu z naturą i własnymi słabościami.
Wytwórnia wód i napojów Krynka sponsorem zawodów balonowych

15 niezwykle doświadczonych załóg balonowych z Polski i zagranicy zamelduje się na starcie zawodów, które odbędą się w ramach „Fiesty balonowej”. To niecodzienne wydarzenie organizuje Stowarzyszenie „Białostocki Klub Balonowy” oraz Politechnika Białostocka, a jednym ze sponsorów jest podlaska Krynka.
Klubowe Mistrzostwa Europy w badmintonie po raz pierwszy w Polsce

Choć badmintonowe, drużynowe mistrzostwa Europy organizowane są nieprzerwanie od dokładnie czterdziestu lat, to po raz pierwszy w historii to prestiżowe wydarzenie sportowe odbędzie się w Polsce. Rywalizacja rozpocznie się 18 czerwca w Białymstoku. Jednym z głównych sponsorów zmagań sportowców jest wytwórnia wód i napoi Krynka.