Kto czyta mniej błądzi

Urodziny księgarni TaniaKsiazka.pl

Kto czyta mniej błądzi

To nie przypadek, że urodziny jednej z największych księgarni online w Polsce przypadają w Światowy Dzień Książki. 23 kwietnia TaniaKsiazka.pl skończy bowiem 12 lat, a to wiek przygodowy!

Czytelnictwo w Polsce od dekady utrzymuje się na tym samym poziomie. Niestety niskim. Według ostatniego raportu Biblioteki Narodowej regularnie czyta tylko 9 proc. Polaków. Pokazuje on też, że czytanie jest zaraźliwe, to czynność rodzinna i stadna. Jeśli rodzice lubią książki, przechodzi to na potomstwo. Ponad 80 proc. dzieci wychowanych w domach pełnych książek kultywuje czytanie. Liderzy grup rówieśniczych, którzy przyznają się do tego, że „coś” przeczytali, wywierają wpływ na inne osoby ze swego towarzystwa. Dotyczy to zarówno kręgów w tzw. realu jak i mediach społecznościowych.

Być może to właściwy trop, którym należy się kierować popularyzując czytelnictwo. Znając te statystyki, właściciele księgarni TaniaKsiazka.pl zdecydowali się na promowanie czytania wśród młodzieży w niebanalny, przygodowy sposób.

- W wieku 12 lat  człowiek wchodzi w trudny wiek dorastania, zaczyna przewartościowywać to, co do tej pory przyjmował na wiarę. My też jako firma zbuntowaliśmy się przeciwko wieczorkom autorskim i strategii wiecznego narzekania, że ludzie nie czytają. Założyliśmy „Pogotowie Czytelnicze”, które za pomocą netu: filmików, rabatów, indywidualnych porad online ma docierać także do tych, którzy książek do rąk nie biorą – mówi Łukasz Kierus, właściciel księgarni TaniaKsiazka.pl. – Jeśli to się ogląda, a się ogląda, bo niektóre posty mają ponad 100 tys. wyświetleń, to znaczy, że zobaczyli je także niektórzy z tej ponad 90 proc. populacji nieczytających Polaków. Już widzimy pozytywne efekty naszych działań, mamy więc powody do świętowania urodzin.

Z tej okazji TaniaKsiazka.pl podsumowała kolejny rok swojej działalności. Statystyki są imponujące: 151 milionów wyświetleń w wyszukiwarce Google, dwa miliony sprzedanych produktów, 500 tysięcy zamówień.
infografika_1600x1600 (1).jpg
Blisko 90 proc. sprzedanych tytułów to tradycyjne, papierowe książki. Na drugim miejscu, ale z tendencją wzrostowa, są ebooki, a na trzecim audiobooki (na płycie lub do pobrania). Liczby te pokazują, że rynek czytelniczy jednak się rozwija. TaniaKsiazka.pl została Konsumenckim Liderem Jakości 2017 i weszła na podium w rankingu najlepszych e-sklepów 2017 według Ceneo (w kategoriach: "Multimedia" i "Wybór użytkownika"). To jak wisienka na urodzinowym torcie.

Księgarnia opracowała też ranking najlepiej sprzedających się produktów w minionym roku. Są to „Macierewicz i jego tajemnice”, „Ukryte terapie”, „Kajko i Kokosz. Szkoła latania” – zestaw ukazujący przekrój czytelników, pod względem zainteresowań, wieku, literackich gustów. Spodobały się też TanioKsiazkowe kubki.

- W wieku 12 lat zdaliśmy sobie też sprawę, że jesteśmy już tacy duzi, że możemy dać coś innym – dodaje prezes Kierus. – Angażujemy się w akcje promujące kulturę i czytelnictwo. Od lat wspomagamy jedyne w regionie hospicjum dla dzieci prowadzone przez „Fundację Pomóż im”. W ciągu minionych 12 miesięcy wsparliśmy jej podopiecznych łączną kwotą 100 tysięcy złotych!

DSC_2063.JPG

DSC_2065.JPG

infografika_1600x1600 (1).jpg

Urodziny_taniaKsiazkai_MEDIA.doc

TaniaKsiazka.pl najlepszym e-sklepem w Polsce!

TaniaKsiazka.pl uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu „Koszyk Roku 2018”. Czołowa polska księgarnia internetowa jest, zdaniem ekspertów, najbardziej przyjaznym dla użytkowników e-sklepem w naszym kraju. Zestawienie powstało na podstawie analiz przeprowadzonych przez spółkę fintech Twisto oraz firmę badawczą Edisonda.
TaniaKsiazka.pl wspiera krwiodawców

„Nie bądź żyła! Oddaj krew” - to hasło ogólnopolskiej akcji zorganizowanej przez internetową księgarnię TaniaKsiazka.pl z okazji Światowego Dnia Krwiodawcy, który obchodzony jest 14 czerwca. Firma, żeby zachęcić dawców, dokłada do tradycyjnej czekolady, jaką nagradzany jest każdy z nich, kupon na książki.
TaniaKsiazka.pl pod nowym adresem

Podlaska firma TaniaKsiazka.pl zmienia siedzibę. Wiąże się to z szybko rosnącą sprzedażą i koniecznością przyspieszenia wysyłki towaru. Spółka zapowiada też, że o 20 proc. zwiększy zatrudnienie.
Ćwierć miliona dla Białostockiego Hospicjum dla Dzieci

1 czerwca minęło dokładnie pięć lat od momentu gdy połączyły się drogi jednej z największych księgarni internetowych w Polsce TaniaKsiazka.pl z jedynym w regionie dziecięcym hospicjum. Przez ten czas konto organizacji zasiliła pokaźna kwota, przekraczająca już 250 tysięcy zł.