Kto czyta mniej błądzi

Urodziny księgarni TaniaKsiazka.pl

Kto czyta mniej błądzi

To nie przypadek, że urodziny jednej z największych księgarni online w Polsce przypadają w Światowy Dzień Książki. 23 kwietnia TaniaKsiazka.pl skończy bowiem 12 lat, a to wiek przygodowy!

Czytelnictwo w Polsce od dekady utrzymuje się na tym samym poziomie. Niestety niskim. Według ostatniego raportu Biblioteki Narodowej regularnie czyta tylko 9 proc. Polaków. Pokazuje on też, że czytanie jest zaraźliwe, to czynność rodzinna i stadna. Jeśli rodzice lubią książki, przechodzi to na potomstwo. Ponad 80 proc. dzieci wychowanych w domach pełnych książek kultywuje czytanie. Liderzy grup rówieśniczych, którzy przyznają się do tego, że „coś” przeczytali, wywierają wpływ na inne osoby ze swego towarzystwa. Dotyczy to zarówno kręgów w tzw. realu jak i mediach społecznościowych.

Być może to właściwy trop, którym należy się kierować popularyzując czytelnictwo. Znając te statystyki, właściciele księgarni TaniaKsiazka.pl zdecydowali się na promowanie czytania wśród młodzieży w niebanalny, przygodowy sposób.

- W wieku 12 lat  człowiek wchodzi w trudny wiek dorastania, zaczyna przewartościowywać to, co do tej pory przyjmował na wiarę. My też jako firma zbuntowaliśmy się przeciwko wieczorkom autorskim i strategii wiecznego narzekania, że ludzie nie czytają. Założyliśmy „Pogotowie Czytelnicze”, które za pomocą netu: filmików, rabatów, indywidualnych porad online ma docierać także do tych, którzy książek do rąk nie biorą – mówi Łukasz Kierus, właściciel księgarni TaniaKsiazka.pl. – Jeśli to się ogląda, a się ogląda, bo niektóre posty mają ponad 100 tys. wyświetleń, to znaczy, że zobaczyli je także niektórzy z tej ponad 90 proc. populacji nieczytających Polaków. Już widzimy pozytywne efekty naszych działań, mamy więc powody do świętowania urodzin.

Z tej okazji TaniaKsiazka.pl podsumowała kolejny rok swojej działalności. Statystyki są imponujące: 151 milionów wyświetleń w wyszukiwarce Google, dwa miliony sprzedanych produktów, 500 tysięcy zamówień.
infografika_1600x1600 (1).jpg
Blisko 90 proc. sprzedanych tytułów to tradycyjne, papierowe książki. Na drugim miejscu, ale z tendencją wzrostowa, są ebooki, a na trzecim audiobooki (na płycie lub do pobrania). Liczby te pokazują, że rynek czytelniczy jednak się rozwija. TaniaKsiazka.pl została Konsumenckim Liderem Jakości 2017 i weszła na podium w rankingu najlepszych e-sklepów 2017 według Ceneo (w kategoriach: "Multimedia" i "Wybór użytkownika"). To jak wisienka na urodzinowym torcie.

Księgarnia opracowała też ranking najlepiej sprzedających się produktów w minionym roku. Są to „Macierewicz i jego tajemnice”, „Ukryte terapie”, „Kajko i Kokosz. Szkoła latania” – zestaw ukazujący przekrój czytelników, pod względem zainteresowań, wieku, literackich gustów. Spodobały się też TanioKsiazkowe kubki.

- W wieku 12 lat zdaliśmy sobie też sprawę, że jesteśmy już tacy duzi, że możemy dać coś innym – dodaje prezes Kierus. – Angażujemy się w akcje promujące kulturę i czytelnictwo. Od lat wspomagamy jedyne w regionie hospicjum dla dzieci prowadzone przez „Fundację Pomóż im”. W ciągu minionych 12 miesięcy wsparliśmy jej podopiecznych łączną kwotą 100 tysięcy złotych!

DSC_2063.JPG

DSC_2065.JPG

infografika_1600x1600 (1).jpg

Urodziny_taniaKsiazkai_MEDIA.doc

Liczy się wynik

Jedna z największych księgarni internetowych w Polsce TaniaKsiazka.pl, chcąc wdrożyć skuteczną strategię biznesową, rozpoczęła współpracę z Adamem Guzem. To nie tylko znany doradca biznesowy, ale też zadeklarowany czytelnik i pisarz. TaniaKsiazka.pl ma w swojej ofercie jego debiutancką powieść. Trudno o lepszy mariaż.
TaniaKsiazka.pl biega! 6. PKO Białystok Półmaraton ze wsparciem znanej księgarni

Z książką biega się trudno. Ale tak się składa, że ci, którzy biegają zazwyczaj też czytają. Choć nie w tym samym momencie. Księgarnia internetowa TaniaKsiazka.pl zdecydowała się zostać głównym sponsorem 6. PKO Białystok Półmaratonu.
Święto ludzi czytających

Mało który celebryta przyciąga do Opery i Filharmonii Podlaskiej takie tłumy jak Międzynarodowe Targi Książki, organizowane przez Fundację „Sąsiedzi”. Tegoroczna, siódma już edycja imprezy trwać będzie od 20 do 22 kwietnia.
Nie czytasz książek? Lecz się!

Statystyki czytelnictwa w Polsce od lat są alarmujące. Ale raporty czytają tylko ci... którzy czytają. Nie przekonają tych, którym drukowane litery kojarzą się tylko z nudą. Internetowa księgarnia TaniaKsiazka.pl wymyśliła więc „Pogotowie Czytelnicze”. W marcu ponad 50 tysiącom użytkowników Internetu zaaplikowało ono końską dawkę książkoterapii. Operacja się udała.

Nowa kolekcja marki Pigeon

Marilyn Monroe śpiewała, że diamenty są najlepszym przyjacielem kobiety. Ale kogo stać na diamenty? Za to bielizna jest na wyciągnięcie ręki – klasyczna albo seksowna, stonowana albo kipiąca barwami. Taka jak w kolekcji Praline.