Lodziarz.pl opatentował wafle

Nowoczesna fabryka spółki Lodziarz.pl powstanie w Rzędzianach na Podlasiu

Lodziarz.pl opatentował wafle

To nie wróżenie z fusów. To pewnik! W Rzędzianach, niedaleko Tykocina powstanie fabryka spółki Lodziarz.pl, która produkować będzie wafelki do lodów m.in. z... fusów od kawy, ale także z innych ekologicznych składników, jak np. kakao, sezam czy otręby. Chodzi o stworzenie wafla o niższej zawartości cukru - czyli zdrowszego.

Jest już wydzielona działka pod inwestycje i są zagwarantowane pieniądze na budowę. Lodziarz.pl uzyskał dotację w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego - ponad 3 mln zł na wzrost konkurencyjności.

- Lodziarz.pl dotychczas był firmą wyłącznie handlową, obracaliśmy towarem i usługami związanymi z branżą lodziarską. Dzięki dotacji będziemy mogli zdywersyfikować działalność. Teraz zajmiemy się także produkcją - mówi Zbigniew Garbowski, jeden z właścicieli spółki. - Kluczowe jest jednak to, że wafelki wytwarzać będziemy stosując innowacyjną i ekologiczną technologię.

W tym celu biznes jednoczy swoje siły z nauką. Lodziarz.pl nawiązał współpracę z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku. Wspólnie opracują receptury ciasta na wafle półsłodkie w technologii wypieku ciśnieniowego. Dotychczas stosowana była ona wyłącznie do produktów niezawierających cukru. Nowa technologia została już zgłoszona do Urzędu Patentowego.

- Będzie to innowacja na skalę kraju. Wafelek stanowić będzie zupełną nowość na rynku - mówi Radosław Charubin, współwłaściciel firmy Lodziarz.pl. - Pracując koncepcyjnie nad projektem wychodziliśmy z dwóch założeń. Po pierwsze: produkt musi być smaczny, ale zdrowszy, zawierać mniej cukru i być oparty o ekologiczne składniki. Ludzie odżywają się coraz bardziej świadomie, co potwierdzają statystki. Według badań aż 58% proc. Polaków zmniejsza spożycie produktów z wysoką zawartością cukru lub unika ich w ogóle. Po drugie zależy nam, aby włączyć się do ogólnoświatowego trendu, który - najprościej mówiąc - polega na tym, aby nie marnować  jedzenia. Dlatego wraz ze specjalistami z zakresu medycyny szukamy ekologicznych, zdrowych surowców wtórnych, które mogą być wykorzystane do wyrobu wafli, takich jak np. fusy od kawy odzyskane z ekspresu ciśnieniowego czy otręby. Dzięki temu obniżymy też koszty produkcji.

Lodziarz.pl pracuje nad tym, bo wafle, poza tym, że będą miały wyjątkowy skład, bez „E” i polepszaczy, wyróżniały się też wyglądem. Projektanci wychodzą poza schematy, tworząc wypieki różnej wielkości i o zadziwiających kształtach.

Projekt rozpoczął się 20 czerwca podpisaniem umowy w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Jego pierwszym etapem będzie budowa hali fabrycznej, która następnie zostanie  wyposażona w nowoczesny park maszynowy. Powstanie zakładu oznacza też pracę dla mieszkańców Rzędzian i okolic. Fabryka ruszyć ma za trzy lata.

APLA:
Tytuł projektu: „Wzrost konkurencyjności firmy Lodziarz.pl poprzez dywersyfikację działalności firmy oraz wdrożenie ekoinnowacyjnych rozwiązań”
Wartość projektu: 6 148 964,51zł
Dofinansowanie z funduszy RPOWP:  3 249 452,78 zł
Czas trwania projektu: 20.06.2018 - 30.06.2021

Lodziarz.pl z patentem na wafle. MEDIA.pdf

Lodziarz.pl z patentem na wafle. MEDIA.doc

Lodziarz z patentem na wafle.txt

„Metamorfozy” z Hajnówce

Popularne „Metamorfozy”, organizowane przez klub Mrs. Sporty, po raz pierwszy w Hajnówce! Wybrana do projektu pani przez dwa miesiące będzie miała szansę nie tylko zmienić swój wygląd, ale też dietę i codzienne nawyki, a w rezultacie życie.
Lodowy sezon dobiega końca. Był bardzo udany

Pogoda tego lata dopisała, więc od pierwszych dni maja do ostatnich września LodyBonano sprzedawały się jak świeże bułeczki. Efekt? 15 milionów wydanych lodowych przysmaków oraz wiele nowości w menu. Tak w wielkim skrócie można podsumować bardzo udane lato w największej polskiej sieci lodziarni franczyzowych.
NYCharm – nowa kolekcja Maral Trendy jest już dostępna

Rytmiczny puls miasta, bijący nieustannie przez całą dobę. Wyznaczający trendy. Nadający ton. Rytm Nowego Yorku - metropolii, w której "niemożliwe" nie istnieje. Puls, który nigdy nie zanika. Czasem gwałtownie i dynamicznie przyspiesza, by na moment zwolnić, chwytając ulotne chwile zasłużonego relaksu. To miasto, które nigdy nie zasypia i zawsze wyzwala emocje. Pozostawia przy tym swobodę wyboru: można je pokochać lub znienawidzić, ale nie można pozostać obojętnym.
W sobotę urodziny Mrs. Sporty

Mrs. Sporty w Białymstoku świętuje pierwsze urodziny. Klubowiczki wiedzą, że ten rok to nie tylko sukcesy, ale też pot i wysiłek. Ale te, które wytrwały, nie mają wątpliwości, że było warto. Teraz więc czas na bal. Urodzinowa impreza odbędzie się w sobotę 13 października.