Lodziarz.pl opatentował wafle

Nowoczesna fabryka spółki Lodziarz.pl powstanie w Rzędzianach na Podlasiu

Lodziarz.pl opatentował wafle

To nie wróżenie z fusów. To pewnik! W Rzędzianach, niedaleko Tykocina powstanie fabryka spółki Lodziarz.pl, która produkować będzie wafelki do lodów m.in. z... fusów od kawy, ale także z innych ekologicznych składników, jak np. kakao, sezam czy otręby. Chodzi o stworzenie wafla o niższej zawartości cukru - czyli zdrowszego.

Jest już wydzielona działka pod inwestycje i są zagwarantowane pieniądze na budowę. Lodziarz.pl uzyskał dotację w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego - ponad 3 mln zł na wzrost konkurencyjności.

- Lodziarz.pl dotychczas był firmą wyłącznie handlową, obracaliśmy towarem i usługami związanymi z branżą lodziarską. Dzięki dotacji będziemy mogli zdywersyfikować działalność. Teraz zajmiemy się także produkcją - mówi Zbigniew Garbowski, jeden z właścicieli spółki. - Kluczowe jest jednak to, że wafelki wytwarzać będziemy stosując innowacyjną i ekologiczną technologię.

W tym celu biznes jednoczy swoje siły z nauką. Lodziarz.pl nawiązał współpracę z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku. Wspólnie opracują receptury ciasta na wafle półsłodkie w technologii wypieku ciśnieniowego. Dotychczas stosowana była ona wyłącznie do produktów niezawierających cukru. Nowa technologia została już zgłoszona do Urzędu Patentowego.

- Będzie to innowacja na skalę kraju. Wafelek stanowić będzie zupełną nowość na rynku - mówi Radosław Charubin, współwłaściciel firmy Lodziarz.pl. - Pracując koncepcyjnie nad projektem wychodziliśmy z dwóch założeń. Po pierwsze: produkt musi być smaczny, ale zdrowszy, zawierać mniej cukru i być oparty o ekologiczne składniki. Ludzie odżywają się coraz bardziej świadomie, co potwierdzają statystki. Według badań aż 58% proc. Polaków zmniejsza spożycie produktów z wysoką zawartością cukru lub unika ich w ogóle. Po drugie zależy nam, aby włączyć się do ogólnoświatowego trendu, który - najprościej mówiąc - polega na tym, aby nie marnować  jedzenia. Dlatego wraz ze specjalistami z zakresu medycyny szukamy ekologicznych, zdrowych surowców wtórnych, które mogą być wykorzystane do wyrobu wafli, takich jak np. fusy od kawy odzyskane z ekspresu ciśnieniowego czy otręby. Dzięki temu obniżymy też koszty produkcji.

Lodziarz.pl pracuje nad tym, bo wafle, poza tym, że będą miały wyjątkowy skład, bez „E” i polepszaczy, wyróżniały się też wyglądem. Projektanci wychodzą poza schematy, tworząc wypieki różnej wielkości i o zadziwiających kształtach.

Projekt rozpoczął się 20 czerwca podpisaniem umowy w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Jego pierwszym etapem będzie budowa hali fabrycznej, która następnie zostanie  wyposażona w nowoczesny park maszynowy. Powstanie zakładu oznacza też pracę dla mieszkańców Rzędzian i okolic. Fabryka ruszyć ma za trzy lata.

APLA:
Tytuł projektu: „Wzrost konkurencyjności firmy Lodziarz.pl poprzez dywersyfikację działalności firmy oraz wdrożenie ekoinnowacyjnych rozwiązań”
Wartość projektu: 6 148 964,51zł
Dofinansowanie z funduszy RPOWP:  3 249 452,78 zł
Czas trwania projektu: 20.06.2018 - 30.06.2021

Lodziarz.pl z patentem na wafle. MEDIA.pdf

Lodziarz.pl z patentem na wafle. MEDIA.doc

Lodziarz z patentem na wafle.txt

Klinika Salamandra kończy rok

Stałe klientki Salamandra Beauty Clinic wiedzą, że jest okazja do świętowania. Salon kosmetyczny kończy właśnie rok i z tej okazji zaprasza  w niedzielę na urodziny. Będzie oczywiście tort, ale fit. A poza tym mnóstwo nagród! Można na przykład wygrać BMW X2 na weekend.
Branża, która ma przyszłość

TSL (transport, spedycja, logistyka) – to branża, która na przestrzeni ostatnich lat mocno rozwinęła skrzydła, stawiając na doświadczonych pracowników, nowoczesne tabory transportowe i sprzęt najwyższej generacji. Świadczą o tym liczby – 200 tysięcy firm w Polsce zajmuje się transportem, a wynajęta powierzchnia magazynowa w 2017 roku przekroczyła 3 mln mkw.
Grillowanie według teorii pięciu przemian

Lato rozkręca się na dobre i niemal w każdym zakątku Polski wszechobecny jest zapach grillowanych potraw. Od kliku lat to właśnie grill jest narodowym symbolem urlopu i wypoczynku. Mało kto odmawia sobie w tym czasie rumianej kiełbaski, przypieczonej karkówki czy drobiowych szaszłyków ...  Oczywiście we wszystkim potrzebny jest umiar, jednak po sutym barbecue warto pomyśleć o skutecznym oczyszczeniu organizmu.
Kleszczowe zapalenie mózgu - groźne i nieprzewidywalne

Kleszczowe zapalenie opon mózgowo - rdzeniowych i mózgu jest groźną chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Niejednokrotnie występują po niej powikłania pochorobowe. To najczęściej uporczywe bóle głowy, zaburzenia psychiczne, a nawet niedowłady.

Dzień otwarty w sklepie TwojaZagroda.pl

Pokazy maszyn rolniczych topowych polskich producentów, konkursy z atrakcyjnymi nagrodami i mega rabaty na asortyment sklepu – to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekają na klientów sklepu TwojaZagroda.pl już 2 lipca. Sklep rolniczy zaprasza do swojej siedziby w Sokółce na Dzień Otwarty.