Lodziarz.pl opatentował wafle

Nowoczesna fabryka spółki Lodziarz.pl powstanie w Rzędzianach na Podlasiu

Lodziarz.pl opatentował wafle

To nie wróżenie z fusów. To pewnik! W Rzędzianach, niedaleko Tykocina powstanie fabryka spółki Lodziarz.pl, która produkować będzie wafelki do lodów m.in. z... fusów od kawy, ale także z innych ekologicznych składników, jak np. kakao, sezam czy otręby. Chodzi o stworzenie wafla o niższej zawartości cukru - czyli zdrowszego.

Jest już wydzielona działka pod inwestycje i są zagwarantowane pieniądze na budowę. Lodziarz.pl uzyskał dotację w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego - ponad 3 mln zł na wzrost konkurencyjności.

- Lodziarz.pl dotychczas był firmą wyłącznie handlową, obracaliśmy towarem i usługami związanymi z branżą lodziarską. Dzięki dotacji będziemy mogli zdywersyfikować działalność. Teraz zajmiemy się także produkcją - mówi Zbigniew Garbowski, jeden z właścicieli spółki. - Kluczowe jest jednak to, że wafelki wytwarzać będziemy stosując innowacyjną i ekologiczną technologię.

W tym celu biznes jednoczy swoje siły z nauką. Lodziarz.pl nawiązał współpracę z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku. Wspólnie opracują receptury ciasta na wafle półsłodkie w technologii wypieku ciśnieniowego. Dotychczas stosowana była ona wyłącznie do produktów niezawierających cukru. Nowa technologia została już zgłoszona do Urzędu Patentowego.

- Będzie to innowacja na skalę kraju. Wafelek stanowić będzie zupełną nowość na rynku - mówi Radosław Charubin, współwłaściciel firmy Lodziarz.pl. - Pracując koncepcyjnie nad projektem wychodziliśmy z dwóch założeń. Po pierwsze: produkt musi być smaczny, ale zdrowszy, zawierać mniej cukru i być oparty o ekologiczne składniki. Ludzie odżywają się coraz bardziej świadomie, co potwierdzają statystki. Według badań aż 58% proc. Polaków zmniejsza spożycie produktów z wysoką zawartością cukru lub unika ich w ogóle. Po drugie zależy nam, aby włączyć się do ogólnoświatowego trendu, który - najprościej mówiąc - polega na tym, aby nie marnować  jedzenia. Dlatego wraz ze specjalistami z zakresu medycyny szukamy ekologicznych, zdrowych surowców wtórnych, które mogą być wykorzystane do wyrobu wafli, takich jak np. fusy od kawy odzyskane z ekspresu ciśnieniowego czy otręby. Dzięki temu obniżymy też koszty produkcji.

Lodziarz.pl pracuje nad tym, bo wafle, poza tym, że będą miały wyjątkowy skład, bez „E” i polepszaczy, wyróżniały się też wyglądem. Projektanci wychodzą poza schematy, tworząc wypieki różnej wielkości i o zadziwiających kształtach.

Projekt rozpoczął się 20 czerwca podpisaniem umowy w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Jego pierwszym etapem będzie budowa hali fabrycznej, która następnie zostanie  wyposażona w nowoczesny park maszynowy. Powstanie zakładu oznacza też pracę dla mieszkańców Rzędzian i okolic. Fabryka ruszyć ma za trzy lata.

APLA:
Tytuł projektu: „Wzrost konkurencyjności firmy Lodziarz.pl poprzez dywersyfikację działalności firmy oraz wdrożenie ekoinnowacyjnych rozwiązań”
Wartość projektu: 6 148 964,51zł
Dofinansowanie z funduszy RPOWP:  3 249 452,78 zł
Czas trwania projektu: 20.06.2018 - 30.06.2021

Lodziarz.pl z patentem na wafle. MEDIA.pdf

Lodziarz.pl z patentem na wafle. MEDIA.doc

Lodziarz z patentem na wafle.txt

Lody – czy to bezkarna przyjemność?

Lato, zwłaszcza takie gorące jak tegoroczne, to czas kiedy zjadamy ogromne ilości lodów. Czy należą one do grupy bezpiecznych słodyczy? Zdaniem dietetyków niestety tak nie jest. Dwie gałki lodów to około 250 kilokalorii, czyli tyle samo, ile zawiera pół tabliczki czekolady.
Podciągam się nawet na drążku

Białostoczanka Monika Winiarska została laureatką konkursu „Kobieca transformacja na Lato”, ogłoszonego przez portal obcasypodlasia.pl. Przez dwa miesiące specjaliści z dziedziny medycyny estetycznej, brafittingu, styliści i fryzjerzy pracowali nad jej wizerunkiem. Najwięcej czasu spędziła jednak w białostockim Klubie Mrs. Sporty.
TUZ Leśnik dostępny już w Polsce

TUZ-y, produkty znanej słoweńskiej firmy Leśnik wchodzą na polski rynek. Rodzinna spółka z 40-letnią tradycją oferuje urządzenia dla branży rolniczej i komunalnej. Cieszą się one dużą renomą m.in. w Austrii, Niemczech i Skandynawii. Teraz Leśnik chce dotrzeć także do polskich klientów.
Tornistry i przybory szkolne pilnie potrzebne. Fundacja „Pomóż Im” organizuje już po raz czwarty akcję „Wyprawkę od serca”.

Potrzebne jest w zasadzie wszystko, z czego na co dzień korzystają uczniowie – kredki, ołówki, długopisy, piórniki, zeszyty, materiały plastyczne i oczywiście plecaki. Fundacja „Pomóż Im” po raz kolejny prosi o pomoc w skompletowaniu ”Wyprawki od serca”. Przybory szkolne trafią do podopiecznych i rodzeństwa Domowego Hospicjum dla Dzieci.