Kocioł C.O. 5 klasy wymogiem czasów

TIS Pellet 20 z certyfikatem 5.klasy i EcoDesing

Kocioł C.O. 5 klasy wymogiem czasów

Flagowy produkt polskiej firmy TIS z Lipska – kocioł TIS Pellet 20 przeszedł pomyślnie proces badań otrzymując certyfikat 5 klasy a dodatkowo znak EcoDesing. Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Rolnictwa od lipca br. w przydomowych kotłowniach można instalować wyłącznie kotły C.O. spełniające unijne normy - czyli posiadające certyfikaty tego typu.

Regulacje ministerstwa dotyczące wprowadzenia unijnej normy PN-EN 303-5-2012 wynikają z obecności Polski na „czarnej liście” europejskich państw produkujących najwięcej smogu.

- Kotły 5 klasy, takie jak nasz, zmniejszają emisję szkodliwych substancji nawet o 50 proc. w porównaniu z tradycyjnymi urządzeniami grzewczymi na paliwa stałe

- podkreśla Tomasz Mańczuk, prezes spółki TIS Group.

Proces certyfikacji kotła TIS Pellet 20  przeprowadziło łódzkie laboratorium Instytutu Energetyki Cieplnej z Warszawy. Przyznało producentowi z Podlasia certyfikat 5 klasy i EcoDesign.  Co to oznacza dla użytkowników? 5 klasa jest zarezerwowana dla systemów cieplnych nowej generacji, bardziej zaawansowanych technologicznie w stosunku do urządzeń klasy 3 i 4, dopuszczonych do użytku.

Dyrektywa EcoDesign, która ustawowo wejdzie w życie dopiero w 2020 roku, jeszcze bardziej podwyższa standardy dotyczące ekologii. Takie oznaczenia na kotle C.O. informują, że jest on bardziej efektywny, a sam proces spalania jest zdecydowanie czystszy, emituje mniej niż 10 proc. zanieczyszczeń.

Kocioł TIS Pellet 20 przystosowany jest do zasilania paliwem stałym typu pellet. Urządzenie zostało wyposażone w palnik z automatycznym zapłonem oraz elektronicznie sterowany system precyzyjnego dozowania paliwa. Komory wykonano z innowacyjnych materiałów kumulujących ciepło. Posiada też ruchomy ruszt ze stali nierdzewnej, który służy do efektywnego i w pełni automatycznego czyszczenia pozostałości ze spalanego paliwa.

“Dwudziestka” należy do jednych z najchętniej wybieranych urządzeń grzewczych TIS. Ze względu na swoje parametry to szczególnie popularne rozwąizanie instalowane w budynkach jednorodzinnych. W związku z tym, że jest bardziej wydajny, jego zapotrzebowanie na paliwo jest też automatycznie mniejsze co generuje znaczne oszczędności eksploatacyjne.

Wiele regionów wprowadziło uchwały antysmogowe, a samorządy realizują projekty dopłat w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych lub Programu Ograniczania Niskiej Emisji. O dofinansowanie mogą strać się osoby, które zamontują w swoim gospodarstwie kocioł, spełniający unijne normy, czyli 5 klasy. Kwoty dopłat są zróżnicowane, w zależności od decyzji poszczególnych samorządów, ale wahają się od 50 do nawet 80 proc. całej inwestycji.

- Zakup wysokiej klasy kotła jest inwestycją, ale też wymogiem czasu - mówi Tomasz Mańczuk. - W perspektywie najbliższej dekady przyniesie to korzyści, których nie da się przeliczyć na pieniądze, ale przecież nic cenniejszego od zdrowia nie ma. Poza tym, spacerując w okresie grzewczym pomiędzy domkami jednorodzinnymi będziemy mogli wreszcie cieszyć się świeżym powietrzem, a nie wdychać gryzące spaliny.
TIS Pellet

TIS w 5 klasie. MEDIA.pdf

pdf | 66,1 KB

TIS w 5 klasie. MEDIA.doc

doc | 40,5 KB

TIS w 5 klasie.txt

naklejki01-tis.jpg

TIS Pellet.png

Palnik na pellet - taniej i bardziej ekologicznie

Podlaska firma TIS Group rozszerzyła swoją ofertę, wprowadzając do niej palniki pelletowe. Dotychczas wyroby te, były sprzedawane wyłącznie razem z kotłem C.O. Teraz można je kupić osobno. Wystarczy do obecnie użytkowanego kotła zamontować nowy palnik TIS, by przejść na bardziej ekonomiczne i ekologiczne ogrzewanie.
Podlaska firma na Agrotech w Kielcach

Nowoczesne wypalarki CNC prezentowane na stoisku firmy TIS Technology, produkującej innowacyjne maszyny przemysłowe, zdobyło uznanie zwiedzających Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej „Agrotech”, które odbyły się w dniach 16 do 18 marca 2018 roku w Kielcach.
Podlaska firma na targach „House I” w Rydze

Firma TIS Group, produkująca kotły C. O., nastawia się na biznesową ekspansję na Wschód. W marcu wzięła udział w Międzynarodowych Targach Budowlanych „House I” w Rydze na Łotwie.
Enduro Rally 24 startuje w najbliższy weekend

Tylko tu mogą sprawdzić się zarówno amatorzy jazdy na motorach jak i profesjonaliści.  21-23 września odbędzie się rajd Enduro Rally 24. To impreza promująca aktywność sportową i ducha rywalizacji. Miejsce tego wydarzenia – jednego z najciekawszych w kraju - jest nieprzypadkowe. To barwne Mazury. Zawodnicy zmierzą się tu z naturą i własnymi słabościami.