Cała prawda o szczoteczkach do zębów

Szczoteczka do zębów nie jest przedmiotem wiecznego użytku i powinna być wymieniana kilka razy w roku, najlepiej co trzy – cztery miesiące. Któż z nas stając przed regałem w markecie nie miał dylematu jaką wybrać? Tradycyjną czy może elektryczną? Jakie powinna mieć włosie? Czy wygląd i cena mają znaczenie?

W każdym sklepie dostępnych jest wiele rodzajów szczoteczek do zębów. Niektóre przyciągają wzrok ciekawym wyglądem, inne kuszą promocyjną ceną czy hasłem: „Kup dwie, zapłać za jedną”. Zazwyczaj omijamy te, które nie są ładne ani wyraziste... Czy popełniamy błąd?

- Pierwsza informacja, która rzuca się nam w oczy na opakowaniu szczoteczki to twardość włosia. Myśląc, że im coś jest twardsze tym lepiej oczyszcza, tkwimy w błędzie. Owszem szczoteczka z twardym włosiem jest wskazana dla pacjentów, którzy podczas szczotkowania potrafią odpowiednio dostosować jej nacisk. Zbyt twarde włosie negatywnie działa na struktury twardych tkanek zęba. Najlepsza jest więc... średnia twardość włosia. Są oczywiście indywidualne przypadki, kiedy trzeba wybrać szczoteczkę miękką lub inną – mówi dr Małgorzata Anna Grygorczuk z NZOZ Max-Dent w Białymstoku.

Warto pamiętać, że gumki umieszczone po przeciwnej stronie główki, służą do oczyszczania powierzchni języka z osadu, ale również przy szczotkowaniu oczyszczają błonę śluzową policzka. Te dodatkowe elementy pomagają w utrzymaniu prawidłowej higieny jamy ustnej. Niestety inne rozmaite dodatki do szczoteczek, wymyślne kształty, nakładki, kolory mają przyciągnąć nasz wzrok, wzbudzić zainteresowanie i skusić nas do kupna tej, a nie innej. W praktyce w żaden sposób nie wpływają na jakość.

Alternatywą dla tradycyjnej szczoteczki do zębów jest jej wersja elektryczna. Obrotowe główki są najczęściej okrągłe, bardzo dobrze wyprofilowane, tak aby dotrzeć równocześnie do zębów, przestrzeni międzyzębowych i dziąsłowych. W wypadku szczoteczek elektrycznych również należy pamiętać o regularnej wymianie główek.

Zdaniem specjalistki z Max – Dentu pacjenci niewłaściwie podchodzą do pielęgnacji jamy ustnej, skupiając się na wyborze szczoteczki w wersji „naj”… pod każdym względem. Ale czy na pewno potrafią jej prawidłowo używać?

- Pacjenci bardzo często twierdzą, że mycie zębów jest czynnością banalną i są przekonani, że robią to prawidłowo. Wielu z nich jest niestety w wielkim błędzie. Warto na kontrolną wizytę wybrać się wraz ze swoją szczoteczką i wyszczotkować zęby pod jego okiem. Może nas czekać niespodzianka, bo dentysta zaleci nie tyle zmianę szczoteczki, ale również pokaże w jaki sposób należy jej używać -  radzi dr Grygorczuk. - Co ciekawe szczoteczka do zębów, to narzędzie, które użyte w odpowiedni sposób potrafi zdziałać cuda. Więc kiedy pacjent pyta która szczoteczka jest najlepsza, bez namysłu odpowiadam – wszystkie są dobre... Ważniejsze jest, aby potrafić sęi nią odpowiednio posługiwać.

Max Dent - szczoteczka.doc

doc | 1,46 MB

Fotolia_69464099_Subscription_Monthly_M.jpg

Max Dent - szczoteczka.txt

Klinika Salamandra kończy rok

Stałe klientki Salamandra Beauty Clinic wiedzą, że jest okazja do świętowania. Salon kosmetyczny kończy właśnie rok i z tej okazji zaprasza  w niedzielę na urodziny. Będzie oczywiście tort, ale fit. A poza tym mnóstwo nagród! Można na przykład wygrać BMW X2 na weekend.
Branża, która ma przyszłość

TSL (transport, spedycja, logistyka) – to branża, która na przestrzeni ostatnich lat mocno rozwinęła skrzydła, stawiając na doświadczonych pracowników, nowoczesne tabory transportowe i sprzęt najwyższej generacji. Świadczą o tym liczby – 200 tysięcy firm w Polsce zajmuje się transportem, a wynajęta powierzchnia magazynowa w 2017 roku przekroczyła 3 mln mkw.
Grillowanie według teorii pięciu przemian

Lato rozkręca się na dobre i niemal w każdym zakątku Polski wszechobecny jest zapach grillowanych potraw. Od kliku lat to właśnie grill jest narodowym symbolem urlopu i wypoczynku. Mało kto odmawia sobie w tym czasie rumianej kiełbaski, przypieczonej karkówki czy drobiowych szaszłyków ...  Oczywiście we wszystkim potrzebny jest umiar, jednak po sutym barbecue warto pomyśleć o skutecznym oczyszczeniu organizmu.
Kleszczowe zapalenie mózgu - groźne i nieprzewidywalne

Kleszczowe zapalenie opon mózgowo - rdzeniowych i mózgu jest groźną chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Niejednokrotnie występują po niej powikłania pochorobowe. To najczęściej uporczywe bóle głowy, zaburzenia psychiczne, a nawet niedowłady.

Król pomidor Cirio

Włoskie spaghetti to makaron, ser i pomidory. Ale żeby z kilku prostych składników wyczarować wyśmienite danie, wszystkie elementy muszą być znakomitej jakości. W lipcu na pierwszy plan wybijają się pomidory. W skąpanej słońcem Italii numerem jeden są pomidory Cirio. W Polsce używa ich do swoich sosów m.in. Makarun Spaghetti and Salad – największa w kraju sieć spaghetterii typu „take away”  i ogłasza lipiec miesiącem pomidora. Aby go odpowiednio uczcić proponuje konkurs, w którym można wygrać wycieczkę – nie inaczej - do Włoch.