Rodzeństwo podopiecznych Fundacji „Pomóż im” wyjeżdża do Zakopanego

Wakacyjna akcja pomocy rodzinom chorych dzieci

Rodzeństwo podopiecznych Fundacji „Pomóż im” wyjeżdża do Zakopanego

18 dzieci, rodzeństwo podopiecznych Fundacji „Pomóż im”, prowadzącej jedyne w województwie hospicjum dla dzieci, w poniedziałek wyjedzie na dwutygodniowe wakacje do Zakopanego.

- Nawet trudno opowiedzieć jak ważne to dla nich wydarzenie. Przez cały rok są na drugim planie, Często wymaga się od nich pomocy i opieki nad schorowanym bratem czy siostrą. Bywają zwyczajnie zazdrośni o rodziców, bo cała ich uwaga skierowana jest na dziecko, bardziej jej potrzebujące, czemu trudno się dziwić – mówi dr Elżbieta Solarz, lekarz domowego hospicjum dla dzieci, prowadzonego przez Fundację organizującą wyjazd. – Dla niektórych będzie to pierwszy taki wyjazd w życiu. Dlatego staraliśmy się, by wakacyjny program pobytu w Zakopanem był naprawdę bogaty i urozmaicony.

Wśród atrakcji zaplanowane są więc wędrówki po górskich szlakach, wycieczka do kopalni soli w Bochni, wyjście do parku linowego i Aquaparku, a także rejs statkiem po Nidzicy. Poza tym dzieci będą miały możliwość po prostu wypocząć i  porozmawiać ze sobą nawzajem o swoich codziennych problemach, a w wielu rodzinach są one dość podobne.

- Sądzę, że to jedna z lepszych form terapii – uważa dr Elżbieta Solarz.

Dzieci będą pod opieką wykwalifikowanej kadry. Kolonie organizowane są w ramach prowadzonej przez Fundację grupy wsparcia. Odbędą się dzięki finansowej pomocy sponsorów i 1-procentowym darowiznom od sympatyków Fundacji, która organizuje wakacje dla podopiecznych i ich rodzin nie po raz pierwszy. Tylko podczas tego sezonu letniego wyjeżdżali już np.: do Karpacza i Lipowego Mostu. Dla wielu był to jedyny wypoczynkowy wyjazd w roku.

Do Zakopanego dzieci ruszają 30 lipca 2018 o godz. 8.00 spod siedziby Fundacji przy ul. Ciołkowskiego 88 j. Zapraszamy przedstawicieli Państwa redakcji do zrobienia relacji z tego wydarzenia, porozmawiania z opiekunami, dziećmi i ich bliskimi.

Fundacja_Zakopane_MEDIA.docx

docx | 14,7 KB

Turnus-2-1100x564 (2).jpg

Tornistry i przybory szkolne pilnie potrzebne. Fundacja „Pomóż Im” organizuje już po raz czwarty akcję „Wyprawkę od serca”.

Potrzebne jest w zasadzie wszystko, z czego na co dzień korzystają uczniowie – kredki, ołówki, długopisy, piórniki, zeszyty, materiały plastyczne i oczywiście plecaki. Fundacja „Pomóż Im” po raz kolejny prosi o pomoc w skompletowaniu ”Wyprawki od serca”. Przybory szkolne trafią do podopiecznych i rodzeństwa Domowego Hospicjum dla Dzieci.
Pomóż spełnić marzenie Huberta. Trwa zbiórka na portalu Pomagam.pl

50 tysięcy złotych – tylko tyle i aż tyle potrzeba, aby pomóc niezwykłej rodzinie, w której wychowuje się 11-letni Hubert, podopieczny Białostockiego Hospicjum dla Dzieci. By mógł chorować w lepszych warunkach musi mieć swój własny, nawet niewielki pokój. W tym momencie jego rodzice i dwaj bracia mieszkają w niespełna 40-metrowym, dwupokojowym mieszkaniu i nie mają pieniędzy, by móc zamienić je na większe. Fundacja „Pomóż Im” uruchomiła zbiórkę na portalu Pomagam.pl i do tej pory udało się zebrać ponad 5600 zł.
„Metamorfozy” z Hajnówce

Popularne „Metamorfozy”, organizowane przez klub Mrs. Sporty, po raz pierwszy w Hajnówce! Wybrana do projektu pani przez dwa miesiące będzie miała szansę nie tylko zmienić swój wygląd, ale też dietę i codzienne nawyki, a w rezultacie życie.
Lodowy sezon dobiega końca. Był bardzo udany

Pogoda tego lata dopisała, więc od pierwszych dni maja do ostatnich września LodyBonano sprzedawały się jak świeże bułeczki. Efekt? 15 milionów wydanych lodowych przysmaków oraz wiele nowości w menu. Tak w wielkim skrócie można podsumować bardzo udane lato w największej polskiej sieci lodziarni franczyzowych.