Agencja Publicum wykreowała pomidorową kampanię Makaruna

Krwistoczerwony, włoski pomidor Cirio, który jest wykorzystywany do sosów w polskiej sieci restauracji Makarun Spaghetti and Salad został doceniony przez związek kucharzy ze słonecznej Italii i otrzymał prestiżowe wyróżnienie. To był przyczynek do tego, by stworzyć tematyczną i znakomitą kampanię na Facebooku, za którą odpowiada Agencja Publicum PR.

Kuchnia włoska jest prosta, ale jest też wymagająca. Nie można pozwolić sobie na używanie byle jakich produktów. Prawdziwe spaghetti musi bazować na tym co najlepsze. Jeśli makaron to z pszenicy Durum. Jak ser – to oryginalny Grana Padano. Pomidory? Tylko i wyłącznie Cirio, bo one  otrzymały  prestiżowy certyfikat APPROVATO DALLA FIC i tylko takie są używane do przygotowywania sosów w sieciach Makarun Spaghetti and Salad. To najszybciej rozwijającą się sieć franczyzowych spaghetterii w Polsce, która serwuje dania w postaci „take away”. Jej właściciele stawiają przede wszystkim na jakość i najlepsze produkty.

Unikalne wyróżnienie przyznawane przez federację włoskich kucharzy  zmotywowało właścicieli franczyzowych spaghetterii  do tego, by ogłosić lipiec miesiącem pomidora Cirio, natomiast Agencja Publicum PR wykreowała facebookową kampanię.

- Wspólnie z franczyzodawcą stworzyliśmy unikalne kreacje. Posiłkowaliśmy się między innymi historią włoskiej, rodzinnej firmy z tradycjami. Założył ją w połowie XIX wieku Francesco Cirio, syn niepiśmiennego handlarza zbożem z Sardynii. Kiedy miał 14 lat wyjechał do Turynu i zajął się wyszukiwaniem najlepszych pomidorów na zamówienie. Jako 20-latek otworzył własną firmę, a potem fabrykę. Na bazie tych losów a także proponując odbiorcom luźne skojarzenia związane z Italią, stworzyliśmy unikalne grafiki, w których główną rolę odgrywa pomidor Cirio – mówi Janusz Mroczkowski, właściciel Publicum PR.

Za kreację makarunowej kampanii odpowiadał Mateusz Roszkowski, który w Publicum realizuje  projekty w social media i koordynuje działania reklamowe.

Publicum PR działa na rynku nieprzerwanie od 2010 roku i jest  jedną z niewielu firm PR specjalizującą  się w kompleksowym zarządzaniu komunikacją marek franczyzowych. Obecnie to największa tego typu agencja na terenie Polski północno – wschodniej.

Publicum.Makarun.doc

Publicum.Makarun.txt

najlepsze_polaczenie.jpg

miesiac_pomidora.jpg

mammamia.jpg

król.png

cirio_di_tuttu_capi.jpg

amore.jpg

Trafiona lokalizacja makarunowego Food Trucka

Pomarańczowy punkt, który z daleka widać pod krakowską galerią M1 to Food Truck marki Makarun Spaghetti and Salad. Błyszczący nowością mercedes serwuje jej klientom włoskie pasty na wynos.
Uczniowski konkurs Makaruna

Wakacje bywają wyzwaniem dla rodzin z dziećmi. Podczas wyjazdu wiele maluchów godzi się jeść tylko frytki albo hot dogi. Tymczasem wśród street foodów można znaleźć naprawdę wartościowe posiłki, na dodatek  w przystępnej cenie. Makarun Spaghetti and Salad zaprasza dzieci do swoich lokali. Poza pyszną pastą, ma dla nich konkurs z nagrodami.
Makarun w handlowym sercu Łomży?

To możliwe już niebawem. Jest tylko jeden warunek – potrzebna jest kreatywna osoba, gotowa do nawiązania współpracy franczyzowej z największą w Polsce siecią spaghetterii typu „take away”.
Król pomidor Cirio

Włoskie spaghetti to makaron, ser i pomidory. Ale żeby z kilku prostych składników wyczarować wyśmienite danie, wszystkie elementy muszą być znakomitej jakości. W lipcu na pierwszy plan wybijają się pomidory. W skąpanej słońcem Italii numerem jeden są pomidory Cirio. W Polsce używa ich do swoich sosów m.in. Makarun Spaghetti and Salad – największa w kraju sieć spaghetterii typu „take away”  i ogłasza lipiec miesiącem pomidora. Aby go odpowiednio uczcić proponuje konkurs, w którym można wygrać wycieczkę – nie inaczej - do Włoch.