Agencja Publicum wykreowała pomidorową kampanię Makaruna

Krwistoczerwony, włoski pomidor Cirio, który jest wykorzystywany do sosów w polskiej sieci restauracji Makarun Spaghetti and Salad został doceniony przez związek kucharzy ze słonecznej Italii i otrzymał prestiżowe wyróżnienie. To był przyczynek do tego, by stworzyć tematyczną i znakomitą kampanię na Facebooku, za którą odpowiada Agencja Publicum PR.

Kuchnia włoska jest prosta, ale jest też wymagająca. Nie można pozwolić sobie na używanie byle jakich produktów. Prawdziwe spaghetti musi bazować na tym co najlepsze. Jeśli makaron to z pszenicy Durum. Jak ser – to oryginalny Grana Padano. Pomidory? Tylko i wyłącznie Cirio, bo one  otrzymały  prestiżowy certyfikat APPROVATO DALLA FIC i tylko takie są używane do przygotowywania sosów w sieciach Makarun Spaghetti and Salad. To najszybciej rozwijającą się sieć franczyzowych spaghetterii w Polsce, która serwuje dania w postaci „take away”. Jej właściciele stawiają przede wszystkim na jakość i najlepsze produkty.

Unikalne wyróżnienie przyznawane przez federację włoskich kucharzy  zmotywowało właścicieli franczyzowych spaghetterii  do tego, by ogłosić lipiec miesiącem pomidora Cirio, natomiast Agencja Publicum PR wykreowała facebookową kampanię.

- Wspólnie z franczyzodawcą stworzyliśmy unikalne kreacje. Posiłkowaliśmy się między innymi historią włoskiej, rodzinnej firmy z tradycjami. Założył ją w połowie XIX wieku Francesco Cirio, syn niepiśmiennego handlarza zbożem z Sardynii. Kiedy miał 14 lat wyjechał do Turynu i zajął się wyszukiwaniem najlepszych pomidorów na zamówienie. Jako 20-latek otworzył własną firmę, a potem fabrykę. Na bazie tych losów a także proponując odbiorcom luźne skojarzenia związane z Italią, stworzyliśmy unikalne grafiki, w których główną rolę odgrywa pomidor Cirio – mówi Janusz Mroczkowski, właściciel Publicum PR.

Za kreację makarunowej kampanii odpowiadał Mateusz Roszkowski, który w Publicum realizuje  projekty w social media i koordynuje działania reklamowe.

Publicum PR działa na rynku nieprzerwanie od 2010 roku i jest  jedną z niewielu firm PR specjalizującą  się w kompleksowym zarządzaniu komunikacją marek franczyzowych. Obecnie to największa tego typu agencja na terenie Polski północno – wschodniej.

Publicum.Makarun.doc

najlepsze_polaczenie.jpg