Bieganie i czytanie to klucze do życia

TaniaKsiazka.pl sponsorem 8. TOP AUTO Białystok Biega

Bieganie i czytanie to klucze do życia

Czy to prawda, że biegający więcej czytają? – Jest coś na rzeczy – potwierdza Grzegorz Kuczyński, popularyzator biegania w Białymstoku. Sam, trenując przesłuchał ostatnio 29-godzinny audiobook Andrzeja Sapkowskiego, a przed 8. „TOP AUTO Białystok Biega” chce skończyć kryminał Jo Nesbø.

- Wybieram kryminały, bo całkowicie mnie pochłaniają i łatwiej wtedy zapomnieć o stresie i tremie, z jakimi wiążą się każde zawody. Z kolei, kiedy już biegnę, problemy dnia codziennego znikają wraz z kilometrami  – mówi Grzegorz Kuczyński, który wraz z Fundacją Białystok Biega organizuje największe w regionie biegowe imprezy sportowe, takie jak Bieg dla Niepodległej, PKO Białystok Półmaraton, HeroRun, czy TOP AUTO Białystok Biega, którego 8 edycja, odbędzie się w najbliższy weekend.

- Każdego dnia czytam co najmniej kilkanaście stron – dodaje - Poza kryminałami, poradniki, a także książki związane z zawodem, który przez wiele lat wykonywałem czyli o tematyce biznesowej. Ale na naszym profilu co jakiś czas ktoś publikuje zdjęcie grzbietów książek, które koniecznie trzeba przeczytać i trwa nieustająca wymiana tytułów.

O związku między bieganiem i czytaniem w ciekawy sposób wypowiedział się Will Smith, jeden z najbardziej rozpoznawalnych i wpływowych hollywoodzkich aktorów. Podczas swojego wystąpienia na rozdaniu nagród Kid’s Choice Awards obydwie czynności nazwał kluczami do życia.

- W każdym z nas jest mały człowieczek, który mówi do ciebie gdy biegniesz: jestem taki zmęczony, słaby, nie dam rady, lepiej się poddam. Kiedy nauczysz się pokonywać tego małego człowieczka, gdy biegasz, będziesz wiedział co robić, gdy sprawy w życiu staną się naprawdę trudne – przemawiał do publiczności, złożonej głównie z młodych ludzi. Jeśli chodzi o książki zauważył, że tyle milionów ludzi żyło przed nami. „Nie istnieje więc problem, który możesz mieć, a którego ktoś już wcześniej nie rozwiązał i nie napisał o tym książki.”

Psychologowie wskazują, że zarówno w przypadku czytania, jak i biegania, chodzi o rozwój osobisty. Jest on efektem przekraczania granic, fizycznych lub psychicznych. Taki wysiłek podejmują osoby świadome tego, co chcą osiągnąć, wytyczające sobie nowe cele, wytrwałe. Są to najczęściej ludzie ceniący sobie harmonijny rozwój, dbający o jakość życia, z rozwagą gospodarujący swoim czasem.

- Z naszych danych wynika, że 39 proc., startujących w biegach to ludzie w wieku 30 – 40 lat. Widocznie do biegania trzeba dorosnąć, a raczej dojrzeć. Młodzież jest reprezentowana najmniej licznie. Z czytaniem jest podobnie. Statystyki czytelnicze są łaskawsze dla 40, 50-latków, czyli ludzi, którzy wiedzą co w życiu ważne i mają czas na mądre rozrywki - mówi Kuczyński.

Osiem lat temu na starcie pierwszego „TOP AUTO Białystok Biega”  stanęło 356 osób, w najbliższy weekend będzie ich ponad 3 tysiące.

Nie przez przypadek głównym sponsorem tegorocznego wydarzenia jest jedna z największych księgarni internetowych w Polsce  TaniaKsiazka.pl, która swoją siedzibę ma w Białymstoku. W weekendowym biegu tradycyjnie wystartuje także „TanioKsiazkowa” ekipa.

Łukasz Kierus, właściciel księgarni TaniaKsiazka.pl w prostych słowach wyjaśnia, dlaczego jego firma wspiera biegaczy: - Ciało trenuje się biegając, umysł czytając. Obydwie sfery w sposób decydujący wpływają na rozwój człowieka.

Zapowiada też, że Taniaksiazka.pl będzie nadal sponsorować i angażować się w imprezy dla biegaczy. Nie po raz ostatni również na starcie stanie TanioKsiążkowa ekipa.

PKO Białystok Półmaraton , źródło: Fundacja Białystok Biega

TaniaKsiazka_bieganie_MEDIA.doc

TK_BIEGI18_COVERB.png

TK_biega.jpg

Życie jest literaturą. Zebrane biograficznie

Festiwal Literacki Zebrane to święto dobrej i ambitnej książki, na które czekają czytelnicy z Podlasia. Do Białegostoku przyjeżdżają gwiazdy literatury, nie tylko polskiej. W tym roku najliczniej reprezentowani będą autorzy biografii.
W Internecie szkolną wyprawkę kupisz taniej

300 złotych szkolnej wyprawki może nie wystarczyć na uczniowskie potrzeby. Rodzice zaczynają liczyć: podręczniki (jeśli kupują), zeszyty, przybory, plecak, buty… i zazwyczaj wychodzi im dużo więcej. Najtańsze rzeczy można znaleźć w Internecie. Tylko trzeba ich poszukać. Internetowa księgarnia TaniaKsiazka.pl przychodzi z pomocą.  Skompletowała wyprawkę za 85,88 zł. Oferuje też podręczniki z rabatem do  33 proc.
TaniaKsiazka.pl najlepszym e-sklepem w Polsce!

TaniaKsiazka.pl uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu „Koszyk Roku 2018”. Czołowa polska księgarnia internetowa jest, zdaniem ekspertów, najbardziej przyjaznym dla użytkowników e-sklepem w naszym kraju. Zestawienie powstało na podstawie analiz przeprowadzonych przez spółkę fintech Twisto oraz firmę badawczą Edisonda.
TaniaKsiazka.pl wspiera krwiodawców

„Nie bądź żyła! Oddaj krew” - to hasło ogólnopolskiej akcji zorganizowanej przez internetową księgarnię TaniaKsiazka.pl z okazji Światowego Dnia Krwiodawcy, który obchodzony jest 14 czerwca. Firma, żeby zachęcić dawców, dokłada do tradycyjnej czekolady, jaką nagradzany jest każdy z nich, kupon na książki.