Fundacja „MultiOcalenie” zaprasza do Krynek

Bieg Wolności oraz spektakl „Zapiski oficera Armii Czerwonej”, nieprzerwanie, od 26 lat grany przez Teatr Dramatyczny w Białymstoku - to tylko nieliczne atrakcje Pikniku Historycznego, na który zaprasza do Krynek Fundacja „MultiOcalenie”.

Piknik odbędzie się 22 września. Ma na celu upamiętnienie Bitwy Niemeńskiej z 1920 roku, jak również nawiązanie relacji pomiędzy młodzieżą ze szkoły w Krynkach i rówieśnikami ze szkół białoruskich z Brzostowicy Wielkiej i Grodna.

- Piknik odbędzie się w dwóch lokalizacjach na terenie Krynek. Zaczynamy już o 8:00 rano w Ośrodku Sportu i Rekreacji, przy ul. Kościelnej 24. Następnie obchody przeniosą się do Gminnego Ośrodka Kultury przy ul. Piłsudskiego 5 – mówi Dorota Parzymies, prezes Fundacji MultiOcalenie”. - Bardzo cieszymy się, że w tym roku w pikniku historycznym weźmie udział młodzież z białoruskich placówek oświatowych.

Impreza rozpocznie się od powitania, przedstawienia gości i rozdania pakietów startowych  uczestnikom Biegu Wolności. Dystans biegu wynosi dokładnie 1920 m. Organizatorzy imprezy w ten symboliczny sposób nawiązują do daty Bitwy Niemeńskiej.

- Po biegu i dekoracji zwycięzców wypuścimy w niebo 1920 biało-czerwonych balonów z życzeniami dla Polski z okazji 100-lecia odzyskania Niepodległości. Złożymy również kwiaty na grobie Nieznanego Żołnierza z wojny 1920 r. - dodaje prezes Fundacji.

Następnie obchody przeniosą się na teren Gminnego Ośrodka Kultury przy ul. Piłsudskiego 5, gdzie o godzinie 12:30 wystawiony zostanie monodram „Zapiski oficera Armii Czerwonej” . Po spektaklu, o godzinie 14:00, zaplanowano uroczystość wręczenia statuetek „Kresowy Patriota”. Tytułem tym uhonorowane zostaną osoby, które na co dzień w wyjątkowy sposób dbają o swoją małą Ojczyznę dając w ten sposób najlepsze świadectwo patriotyzmu i troski o kraj.

Na zakończenie organizatorzy zapraszają na kresowy poczęstunek.

Współorganizatorami Pikniku Historycznego są: Urząd Gminy w Krynkach, Gminny Ośrodek Kultury w Krynkach oraz KRYNKA.

- Bardzo się cieszę, że możemy współtworzyć tak cenną i wartościową imprezę, która odbędzie się w naszych rodzimych Krynkach. Historia jest najlepszą nauczycielką życia i takie inicjatywy jak ta, za którą odpowiada Fundacja MultiOcalenie, zawsze będziemy wspierać. Bardzo nam zależy, aby uczniowie mieli świadomość, że historia Polski jest bardzo bogata, a zarazem nie mniej burzliwa. Jednak to są nasze korzenie i nie możemy o tym zapominać - mówi Mieczysław Surowiec, prezes Krynki.

Piknik Historyczny współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Edukacji Narodowej, Funduszu Inicjatyw Obywatelskich i Fundacji PZU.

Fotolia_162773146_Subscription_Monthly_M.jpg

Fotolia_207548126_Subscription_Monthly_M.jpg

PiknikHistoryczny. KRYNKI.doc

doc | 1,37 MB

PiknikHistoryczny.Krynki.txt

Enduro Rally 24 startuje w najbliższy weekend

Tylko tu mogą sprawdzić się zarówno amatorzy jazdy na motorach jak i profesjonaliści.  21-23 września odbędzie się rajd Enduro Rally 24. To impreza promująca aktywność sportową i ducha rywalizacji. Miejsce tego wydarzenia – jednego z najciekawszych w kraju - jest nieprzypadkowe. To barwne Mazury. Zawodnicy zmierzą się tu z naturą i własnymi słabościami.
Wytwórnia wód i napojów Krynka sponsorem zawodów balonowych

15 niezwykle doświadczonych załóg balonowych z Polski i zagranicy zamelduje się na starcie zawodów, które odbędą się w ramach „Fiesty balonowej”. To niecodzienne wydarzenie organizuje Stowarzyszenie „Białostocki Klub Balonowy” oraz Politechnika Białostocka, a jednym ze sponsorów jest podlaska Krynka.
Klubowe Mistrzostwa Europy w badmintonie po raz pierwszy w Polsce

Choć badmintonowe, drużynowe mistrzostwa Europy organizowane są nieprzerwanie od dokładnie czterdziestu lat, to po raz pierwszy w historii to prestiżowe wydarzenie sportowe odbędzie się w Polsce. Rywalizacja rozpocznie się 18 czerwca w Białymstoku. Jednym z głównych sponsorów zmagań sportowców jest wytwórnia wód i napoi Krynka.
Krynka kolejny raz aktywnie włącza się w Święto Studentów

Juwenalia, czyli najważniejsze święto wszystkich studentów, zbliżają się wielkimi krokami. 23 maja podczas tradycyjnej parady żaków, młodzi ludzie przejmą klucze do miasta i będą nim rządzić przez trzy kolejne dni! Jak zapewniają organizatorzy nie zabraknie dobrej muzyki, a motywem przewodnim tegorocznej imprezy jest Dziki Wschód. Doroczne Juwenalia tradycyjnie już wesprze Krynka – podlaski producent wód i napojów.