Życie jest literaturą. Zebrane biograficznie

Zaczyna się Festiwal Zebrane

Życie jest literaturą. Zebrane biograficznie

Festiwal Literacki Zebrane to święto dobrej i ambitnej książki, na które czekają czytelnicy z Podlasia. Do Białegostoku przyjeżdżają gwiazdy literatury, nie tylko polskiej. W tym roku najliczniej reprezentowani będą autorzy biografii.

Dziewiąta edycja festiwalu trwać będzie od 13 do 17 października. Spotkania z pisarzami, a także finałowy koncert Piotra Bukartyka tradycyjnie odbędą się w klubie Zmiana Klimatu przy ul. Warszawskiej 6. Wstęp ma wszystkie festiwalowe imprezy jest bezpłatny.

- Zebrane, największy festiwal literacki w Polsce północno-wschodniej, stwarza możliwość spotkania z wybitnymi pisarzami  – mówi Marek Kochanowski z Fabryki Bestsellerów, która od początku jest organizatorem wydarzenia. - W tym roku najsilniej reprezentowanym na festiwalu gatunkiem jest biografia, ciesząca się w ostatnich latach powadzeniem niemalże porównywalnym do reportażu. Warto dodać, iż festiwalowe spotkania przyciągają nie tylko miłośników dobrej literatury, ale też i tych, którzy chcą posłuchać i porozmawiać z fascynującymi osobowościami.

Amatorzy biografii powinni więc już dzisiaj zarezerwować czas na wieczór autorski z Ludwiką Włodek, autorką nagradzanej książki „Pra. O rodzinie Iwaszkiewiczów”, opowiadającej między innymi o jej pradziadku, jednym z luminarzy polskiej literatury - Jarosławie Iwaszkiewiczu. Czytelnicy na pewno skorzystają też możliwości porozmawiania z biografem Czesława Miłosza. Na „Zebrane” zaproszony został m.in. Andrzej Franaszek, który poświęcił polskiemu nobliście ponad 1000 stron. Pisarz będzie też mówił o wydanej niedawno biografii Zbigniewa Herberta, który był kandydatem do Nobla. Spotkanie z nim zaplanowane jest na 14 października. Dzień wcześniej będzie można z kolei porozmawiać z Arturem Domosławskim, reportażystą i podróżnikiem, znawcą Ameryki  Łacińskiej, ale przede wszystkim autorem kontrowersyjnej biografii o Ryszardzie Kapuścińskim. Ciekawie też zapowiada się dyskusja z udziałem Klementyny Suchanow i Rafała Księżyka pt.: „Napisać życiorys”.  Bibliofile na pewno nie opuszczą spotkania z prof. Ryszardem Koziołkiem, literaturoznawcą i autorem bestsellerowej książki o książkach pt.; „Dobrze się myśli literaturą”.

Tegoroczny festiwal trwać będzie 5 dni i uświetni go 12 literackich sław. Na zakończenie zagra Piotr Bukartyk, artysta poruszający się na pograniczu wielu gatunków muzycznych, mieszający rocka, bluesa, folk oraz reggae z kabaretem i piosenką literacką. Szerokiej publiczności znany jest od lat m.in. z piątkowych audycji "Urywki z Rozrywki" w radiowej Trójce. Bezpłatne zaproszenia na koncert są do odebrania w Zmianie Klimatu od 4 października.

Organizatorzy festiwalu zadbali też o to, by czytelnicy mogli na miejscu kupić książki oraz poprosić ulubionego autora o złożenie na niej autografu. Na stoisku TaniaKsiazka.pl, jednej z największych polskich księgarni internetowych, będzie można nabyć pozycje wszystkich zaproszonych na festiwal gości.

- To zaszczyt wspierać tę świetną i ambitną imprezę literacką, rokrocznie gromadzącą tak wielu czytelników, rozdyskutowanych i znających się na książkach. Nie mogło nas, księgarni z Białegostoku, na niej zabraknąć – mówi Łukasz Kierus, prezes TaniaKsiazka.pl. – Zapewniamy, że ceny naszych książek wystawionych w festiwalowej księgarni będą promocyjne i mamy nadzieję, że żaden z miłośników literatury nie wyjdzie z imprezy z pustymi rękoma.
zebrane.jpg

spotkanie z Dorotą Masłowska, październik 2017.jpg

8. edycja Festiwalu Zebrane. paździenik 2017.jpg

zebrane.jpg

TaniaKsiazka_Zebrane_MEDIA.doc

Bieganie i czytanie to klucze do życia

Czy to prawda, że biegający więcej czytają? – Jest coś na rzeczy – potwierdza Grzegorz Kuczyński, popularyzator biegania w Białymstoku. Sam, trenując przesłuchał ostatnio 29-godzinny audiobook Andrzeja Sapkowskiego, a przed 8. „TOP AUTO Białystok Biega” chce skończyć kryminał Jo Nesbø.
W Internecie szkolną wyprawkę kupisz taniej

300 złotych szkolnej wyprawki może nie wystarczyć na uczniowskie potrzeby. Rodzice zaczynają liczyć: podręczniki (jeśli kupują), zeszyty, przybory, plecak, buty… i zazwyczaj wychodzi im dużo więcej. Najtańsze rzeczy można znaleźć w Internecie. Tylko trzeba ich poszukać. Internetowa księgarnia TaniaKsiazka.pl przychodzi z pomocą.  Skompletowała wyprawkę za 85,88 zł. Oferuje też podręczniki z rabatem do  33 proc.
TaniaKsiazka.pl najlepszym e-sklepem w Polsce!

TaniaKsiazka.pl uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu „Koszyk Roku 2018”. Czołowa polska księgarnia internetowa jest, zdaniem ekspertów, najbardziej przyjaznym dla użytkowników e-sklepem w naszym kraju. Zestawienie powstało na podstawie analiz przeprowadzonych przez spółkę fintech Twisto oraz firmę badawczą Edisonda.
TaniaKsiazka.pl wspiera krwiodawców

„Nie bądź żyła! Oddaj krew” - to hasło ogólnopolskiej akcji zorganizowanej przez internetową księgarnię TaniaKsiazka.pl z okazji Światowego Dnia Krwiodawcy, który obchodzony jest 14 czerwca. Firma, żeby zachęcić dawców, dokłada do tradycyjnej czekolady, jaką nagradzany jest każdy z nich, kupon na książki.